Αποκαλυπτικός για τη νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα είναι ο δείκτης Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος κατατάσσει τη χώρα μας στην 72η θέση, σε σύνολο 190 χωρών, από την 67η που βρισκόταν πέρυσι και την 61η το 2016.

Η Ελλάδα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά υποχωρεί στην παγκόσμια κατάταξη και βρίσκεται πλέον πίσω από χώρες όπως η Ουκρανία (71), το Βιετνάμ (69), το Περού (68), η Αλβανία (63), η Κένυα (61), η Ρουάντα (29) και τα Σκόπια (10), ενώ η ευκολία του επιχειρείν στην Ελλάδα ίσα που ξεπερνά αυτή της Μογγολίας, του Ουζμπεκιστάν και του Ομάν.

Η έκθεση «Doing Business» εξετάζει και συγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί σε 190 χώρες για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και την προστασία της ιδιοκτησίας.

Στις πρώτες πέντε θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, η Δανία, το Χονγκ Κονγκ και η Νότια Κορέα, ενώ τις τελευταίες καταλαμβάνουν το Σουδάν, η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα, η Ερυθραία και η Σομαλία.

Η έκθεση εξετάζει ξεχωριστά τις επιδόσεις κάθε χώρας σε σειρά από κρίσιμους δείκτες, οι οποίοι θεωρούνται σημαντικοί για τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο μοναδικός δείκτης στον οποίο παρουσιάζει βελτίωση η Ελλάδα είναι αυτός που αφορά τη διαδικασία των οικοδομικών αδειών, η οποία έγινε απλούστερη καθώς πραγματοποιείται σε λιγότερο χρόνο και πιο οικονομικά.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα

Στους υπόλοιπους δείκτες:

Εναρξη επιχείρησης

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 44η θέση.

Πληρωμή Φόρων

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 65η θέση και όπως επισημαίνει η έκθεση, οι επιχειρήσεις καταβάλλουν το 51,9% των κερδών τους για φόρους και εισφορές.

Ηλεκτροδότηση

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 79η θέση, καθώς χρειάζονται επτά διαδικασίες για την ηλεκτροδότηση επιχειρήσεων, για τις οποίες απαιτούνται 55 ημέρες. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι το κόστος φτάνει το 69,9% του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Καταχώρηση Ακίνητης Περιουσίας

Η έκθεση τοποθετεί την Ελλάδα στην 153η θέση, ενώ υπολογίζεται ότι το κόστος των διαδικασιών φθάνει στο 20% της αξίας του ακινήτου.

Εξασφάλιση Πίστωσης: 99η θέση

Προστασία επενδυτών μειοψηφίας: 51η θέση

Διασυνοριακό Εμπόριο: 31η θέση

Επιβολή συμβάσεων:132η θέση

Επίλυση πτωχεύσεων: 62η θέση