Η Ανγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι θα εγκαταλείψει την καγκελαρία στο τέλος της θητείας της, στην ομιλία της κατά τη συνεδρίαση της ηγεσίας της CDU, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος της 13ετούς κυριαρχίας της στην ευρωπαϊκή πολιτική.

«Αυτή είναι η τελευταία μου θητεία», δήλωσε χαρκτηριστικά, προσθέτοντας ότι μετά το 2021 δεν θα επιδιώξει να αποκτήσει άλλο πολιτικό αξίωμα. Η γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε ότι οι αποφάσεις της έχουν ως στόχο να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί στους μελλοντικούς της στόχους.

«Κατά πρώτον, στο επόμενο συνέδριο της CDU τον Δεκέμβριο στο Αμβούργο, δεν θα είμαι υποψήφια για την προεδρία της CDU», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματός της, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα εκλογικά αποτελέσματα των δύο τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων του Οκτωβρίου στην Βαυαρία και την Εσση.

«Κατά δεύτερον, αυτήν η τέταρτη θητεία είναι η τελευταία μου ως καγκελαρίου της Γερμανίας. Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, δεν θα είμαι ξανά υποψήφια για την καγκελαρία, ούτε υποψήφια για το κοινοβούλιο, και…δεν θα επιδιώξω άλλα πολιτικά αξιώματα», είπε.

Η κυρία Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή της έχει απωλέσει την αξιοπιστία της. «Η εικόνα της είναι απαράδεκτη», είπε χαρακτηριστικά και ανέλαβε την ευθύνη για όσα έχουν συμβεί από τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές. «Μετά τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συνέβη τίποτα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να γυρίσει σελίδα.

Η γερμανίδα καγκελάριος στις δηλώσεις της γνωστοποίησε επίσης πως δεν θα επιλέξει τον διάδοχό της στην προεδρία της CDU, πόστο που αποτελεί εφαλτήριο για την καγκελαρία.

«Αισθάνομαι ότι η φάση αυτή είναι πλήρης ευκαιριών και αυτό είναι καλό διότι δεν τις είχαμε πριν από 18 χρόνια», δήλωσε η καγκελάριος. Ενα πρόσωπο προσκείμενο στην Μέρκελ, η γενική γραμματέας της CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, και ένας επικριτής της και υποστηρικτής της στροφής προς τα δεξιά, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, έχουν ήδη δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία της CDU.