Για «δραματικές απώλειες» των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, ενώ οι Πράσινοι αναδεικνύονται με μικρή διαφορά από το SPD τρίτη δύναμη, κάνει λόγο το Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls για τις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης.

Αυξημένα ποσοστά παρουσιάζει και το ακροδεξιό AfD. Το FDP και η Αριστερά μπαίνουν στην τοπική Βουλή κι έτσι, για πρώτη φορά, η Έσση θα έχει εξακομματική Βουλή.

Το CDU του Φόλκερ Μπούφιερ παραμένει πρώτη δύναμη, αλλά με το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1966. Το SPD καταγράφει επίσης ιστορικά χαμηλό ποσοστό, ενώ μεγάλοι νικητές των εκλογών αναδεικνύονται οι Πράσινοι και το AfD. Όπως πριν δύο εβδομάδες στη Βαυαρία, έτσι και στην Έσση οι πολίτες τιμώρησαν τα κόμματα του Μεγάλου Συνασπισμού – γράφει το SPIEGEL.

Ανοιχτό παραμένει τι θα γίνει με τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων, που κυβερνά στο κρατίδιο της Έσσης από το 2013, ενώ παράλληλα οι εκλογές θεωρούνται κρίσιμη δοκιμασία και για το μέλλον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στο Βερολίνο.

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπάερμποκ Annalena εμφανίστηκε ενθουσιασμένη για το καλό αποτέλεσμα του κόμματός της στις εκλογές της Έσσης: «Ποτέ ως τώρα δεν ήταν τόσο πράσινη η Έσση», είπε και πρόσθεσε: «Η κλιματολογική κρίση έφτασε μέσα στη Γερμανία».

«Είμαστε οι νικητές αυτής της εκλογικής βραδιάς», δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων της Έσσης, Ταρέκ Αλ Ουαζίρ. «Είναι μια εντολή για μας» να συνεχίσουμε τη δουλειά μας σε τομείς όπως ο ενεργειακός, ο αγροτικός και ο τομέας των μεταφορών, όπου πρέπει να πραγματοποιηθεί αλλαγή πλεύσης, τόνισε.

Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου Φόλκερ Μπούφιερ, κατέστησε συνυπεύθυνη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού για το κακό αποτέλεσμα του CDU στην Έσση. «Το αποψινό μήνυμα για τα κόμματα του Βερολίνου που κυβερνούν εκεί είναι σαφές: Οι άνθρωποι θέλουν λιγότερους τσακωμούς και περισσότερο προσανατολισμό στα πραγματικά προβλήματα».

Η Γ.Γ. του CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, δήλωσε πεπεισμένη ότι ο μαυρο-πράσινος συνασπισμός θα συνεχίσει να κυβερνά στην Έσση. Πρόσθεσε όμως ότι είναι «οδυνηρό» που το CDU έχασε τόσες πολλές ψήφους.

«Είναι μια δύσκολη και πικρή μέρα για το SPD της Έσσης», δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την πρωθυπουργία της Έσσης, Θόρστεν Σεφερ Γκούμπελ. «Είναι μια πικρή ήττα και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Είναι το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1946», πρόσθεσε.