Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση θανάτου του Ελληνα ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας. Ο ομογενής σκοτώθηκε από πυρά ανδρών των ειδικών δυνάμεων της Αλβανικής Αστυνομίας χωρίς όμως να έχει γίνει σαφές υπό ποιές συνθήκες σκοτώθηκε και αν ο ίδιος ήταν οπλισμένος και είχε πυροβολήσει κατά των αστυνομικών.

Οι όποιες πληροφορίες είναι διαθέσιμες προέρχονται κυρίως από αλβανικά μέσα ενημέρωσης καθώς για ένα τόσο σοβαρό θέμα η κυβέρνησης της γειτονικής χώρας δεν έχει προχωρήσει σε καμία επίσημη ενημέρωση. Συγκλίνουν οι πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης στο ότι ο Κατσίφας, ο οποίος ζούσε και εργαζόταν στα Ιωάννινα, είχε υψώσει Ελληνικές σημαίες τόσο έξω από το σπίτι του όσο και σε άλλα σημεία στο χωριό, για την επέτειο τςη 28ης Οκτωβρίου, και κάποιοι ειδοποίησαν τις Αλβανικές Αρχές να σπεύσουν εκεί και να τις υποστείλουν.

Φαίνεται πως όταν έφθασαν οι Αλβανοί αστυνομικοί στο χωριό, ο Κατσίφας αντέδρασε και είτε πυροβόλησε σύμφωνα με τα τοπικά μέσα είτε προσπάθησε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς που επιχείρησαν να τον συλλάβουν. Γεγονός είναι ότι ο θάνατος του ομογενούς προκάλεσε αναβρασμό στην Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αλλά και την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης καθώς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του ομογενούς, Χρυσαυγίτες επιχείρησαν να «αξιοποιήσουν» το θλιβερό γεγονός και να προχωρήσουν σε διαδικτυακά καλέσματα επίδειξης μίσους. Στις 7.30 το βράδυ της Κυριακής, οργανώθηκε κατά τον ίδιο τρόπο συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Αλβανίας στην Φιλοθέη.

Τα γεγονότα

Το πρωί είχαν προγραμματισθεί και έγιναν δύο εκδηλώσεις στα νεκροταφεία Ελλήνων πεσόντων με συμμετοχή πλήθους κόσμου- πολλοί εκ των οποίων, μάλιστα, κρατούσαν ελληνικές σημαίες. Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας που σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε πάει στην Αλβανία στις 2 Οκτωβρίου, λέγεται πώς να είχε βάλει πολλές σημαίες στο χωριό, ενώ κατά την εκδοχή που προβάλλεται τις τελευταίες ώρες από τα αλβανικά ΜΜΕ «η συμπεριφορά του ήταν προκλητική» και κάτοικοι του χωριού κάλεσαν την αστυνομία επειδή «γέμισε το χωριό με ελληνικές σημαίες».

Αλβανοί αστυνομικοί έφθασαν στο χωριό και βρήκαν τον 35χρονο ομογενή και από εδω και πέρα κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πέραν των Αλβανών αστυνομικών τι συνέβη.  Ορισμένοι λένε ότι ο Κωνσταντίνος Κατσιφάς πυροβόλησε στον αέρα και τράπηκε σε φυγή. Οι αλβανοί αστυνομικοί τον καταδίωξαν καλώντας τον να παραδοθεί.. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες βρήκε καταφύγιο σε μια αποθήκη. Οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και τελικά, σκότωσαν τον Κωνσταντίνο Κατσιφά, ο οποίος λέγεται  ότι πριν πεθάνει φώναξε «ζήτω η Ελλάδα».

Κατά άλλες πληροφορίες οι Αλβανοί αστυνομικοί κατέβασαν την ελληνική σημαία από το σπίτι του Κατσίφα  και αυτό ήταν που οδήγησε στην «έκρηξή του».

Σημειώνεται ότι έως τώρα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση που να αφορά αναλυτικά τις συνθήκες που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα από την Αλβανική πλευρά.

Διαβάστε επίσης: Αλβανία : Ο ομογενής που σκότωσε η Αστυνομία ζητούσε ένωση της Ελλάδας με τη «Βόρεια Ηπειρο»

Τραγωδία στην Αλβανία: Νεκρός ο ομογενής που ύψωσε την ελληνική σημαία (βίντεο)