Η ανοικτή πλέον σύγκρουση του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Κοτζιά, απειλεί να τινάξει στον αέρα όλη την κυβέρνηση. Με διαρροές, δηλώσεις, μηνύματα και υπονοούμενα ο υπουργός Αμυνας και ο πρώην ΥΠΕΞ είναι έτοιμοι να αντιπαρατεθούν πλέον σε μια μονομαχία που δεν θα έχει κανόνες και που ήδη προκαλεί τρόμο στο Μαξίμου.

Οσο κι αν κάποιοι προσπάθησαν να «μαζέψουν» και τον Καμμένο και τον Κοτζιά, τελικά δεν τα κατάφεραν. Η προσπάθεια αποδόμησης του πρώην ΥΠΕΞ από το Μαξίμου αλλά και οι ύβρεις του προέδρου των ΑΝΕΛ οδήγησαν τον Κοτζιά, μέσω κύκλων του, να δώσει την πρώτα απάντηση/

Όπως τονίζεται, ο τέως υπουργός Εξωτερικών δεν ψεύδεται και επιμένει σε αυτά που έχει πει δημοσίως. Διαμηνύει, δε, προς τους υπουργούς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου: «Αν κάποιοι μετά τη σιωπή στις ύβρεις, θέλουν να σβήσουν τμήματα από τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου είναι κάτι που δεν μπορεί να φανταστεί ο νους μας και το αποκλείουμε».

Πρόκειται για μια πολύ σκληρή θέση για το σύνολο της κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό καθώς ο Κοτζιάς αφήνει ξεκάθαρο υπονοούμενο ότι ενδεχομένως κάποιοι θα προσπαθήσουν (ή το έκαναν ήδη) να «καθαρίσουν» τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου. Ειδικά τα επίμαχα σημεία όπου έχει καταγγείλει ο Κοτζιάς τον Καμμένο πως ανέφερε τα περί Σόρος και 50 εκατ. ευρώ.

Άλλα αντί άλλων ο Πάνος

Της προειδοποίησης – φωτιά του Νίκου Κοτζιά στην κυβέρνηση σχετικά με τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου προηγήθηκε το μπαράζ αλληλοσυγκρουόμενων δηλώσεων του Πάνου Καμμένου σχετικά με το τι είπε ή δεν είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην πρώτη του δήλωση σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χαρακτήρισε ψευδή την όποια αναφορά στο Υπουργικό Συμβούλιο σε χρηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης από τον Τζόρτζ Σόρος.

«Επειδή τα ορφανά του Σημίτη μετά τη παραζάλη τους από προφυλάκιση Παπαντωνίου έχουν επιδοθεί σε επιχείρηση αντιπερισπασμού πόνου, εδώ και 48 ώρες αναπαράγουν δήθεν αναφορά μου στο υπουργικό για 50 εκ € του Σόρος στην κυβέρνηση είναι ψευδές απόδειξη τα πρακτικά και οι παρόντες. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς είχε αποκαλύψει ότι ο Πάνος Καμμένος είχε ισχυριστεί ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση, για να αγοράζει ξένους» ανέφερε μέσω twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Λίγες ώρες αργότερα επανήλθε με άλλη εκδοχή. Παραδέχθηκε ότι αναφέρθηκε στον Σόρος, ωστόσο όχι σχετίζοντάς τον με το σύνολο της κυβέρνησης, αλλά με το υπουργείο Εξωτερικών αποκλειστικά.

Όπως σημειώνει συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον Τζορτζ Σόρος και τη συνεργασία του με το υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με εταιρεία εκδόσεων βίζα.

Στη δήλωσή του, ο κ. Καμμένος υπογραμμίζει πως «στήνονται ολόκληρα σενάρια γύρω από πράγματα που δήθεν ειπώθηκαν από μένα. Να ξεκαθαρίσω ότι ποτέ δεν ειπώθηκε ότι πενήντα εκατομμύρια δόθηκαν στην κυβέρνηση από τον Σόρος. Αναφέρθηκα στον Σόρος σε σχέση με συνεργασία του ΥΠΕΞ με εταιρεία εκδόσεως βίζα, που δεν έχει να κάνει σχέση με την κυβέρνηση. Όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση, προκειμένου να κρύψει την εξέλιξη της προφυλάκισης του Γιάννου Παπαντωνίου, όπου τα ορφανά του Σημίτη και οι συνέταιροί τους στη ΝΔ βλέπουν ότι αρχίζει να καταρρέει ο μύθος που προσπάθησαν να χτίσουν»

Αναφερόμενος στον Νίκο Κοτζιά, είπε ότι δεν θα ασχοληθεί πλέον μαζί του, προσθέτοντας με νόημα: «Το πολύ της θλίψεως…».

Το κλίμα αυτό της σφοδρής κυβερνητικής σύγκρουσης έρχεται να χαλάσει ακόμη και την παράσταση που ήθελε να στήσει το Μαξίμου με τον Γιάννο Παπαντωνίου. Ακόμη χειρότερα: Κάποιοι περιμένουν από ημέρα σε ημέρα τον Νίκο Κοτζιά να δώσει κάποιο… τελειωτικό χτύπημα και στην κυβέρνηση και στον Καμμένο και στον ίδιο τον Τσίπρα.

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον περιμένει από τον Κοτζιά να δώσει εκ νέου απαντήσεις, έπειτα από το «άδειασμα» που του επιφύλαξε ο Χρήστος Σπίρτζης (δεν είδα, δεν άκουσα) αλλά και τη διάψευση από τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο, ότι δεν είπε ποτέ τα περί 50 εκατ. ευρώ και Σόρος.

Ο «πόλεμος» μεταξύ του πρώην ΥΠΕΞ και του υπουργού Αμυνας κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς ο Καμμένος τραβάει το σχοινί χαρακτηρίζοντας τον Κοτζιά «ορφανό του Σημίτη». Και προφανώς θέλει να τον βάλει στο ίδιο κάδρο με τον προφυλακισμένο Γιάννη Παπαντωνίου.

Η πρόκληση αυτή είναι σίγουρο ότι δεν θα μείνει αναπάντητη. Οσοι γνωρίζουν τον Κοτζιά και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του, ξέρουν ότι προετοιμάζει «χειρουργικό χτύπημα». Σαν κι αυτό που έκανε από την Κρήτη όπου εκτός των καταγγελιών για όσα είπε ο Καμμένος, επί της ουσίας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργός «άβουλο, αμίλητο, αδύναμο».

Και είναι προφανές ότι, παρά τις προσεγγίσεις που επιχειρούνται ώστε να μην «ξεφύγει» κι άλλο η κατάσταση, ο Κοτζιάς κάποια στιγμή θα «διαβεί το Ρουβίκωνα».

Εχει μηνύματα;

Επειδή στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι είναι μεθοδικός (ως παλαιός κομμουνιστής) φοβούνται για το τι στοιχεία έχει στα χέρια του για όσα καταγγέλλει. Για παράδειγμα δεν ξέρουν αν έχει μηνύματα ή τηλεφωνικές συνομιλίες καταγεγραμμένες. Ή δεν ξέρουν αν ο πρώην ΥΠΕΞ θα δώσει στη δημοσιότητα την «προσωπική» επιστολή παραίτησης.

Το τι μπορεί να γράφει αυτή και αν θα μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση, κανείς δεν το ξέρει παρά μόνο ο ίδιος και ο πρωθυπουργός.

Οπως επίσης, άγνωστο είναι τι ειπώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο κι αν όλα είναι καταγεγραμμένα ή κάποια έχουν… χαθεί στη μετάφραση.

Η τακτική «δεν άκουσα» που εγκαινίασε ο κ. Σπίρτζης είναι μια πλευρά της υπεράσπισης της κυβέρνησης. Η άλλη μπορεί να είναι μια ξεκάθαρη αποδοκιμασία του Κοτζιά με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών.

Όμως, και πάλι στο Μαξίμου δεν ξέρουν μέχρι που μπορεί να τραβήξει το σχοινί ο πρώην υπουργός. Ξέρουν ότι σίγουρα δεν θα έκανε τέτοιες καταγγελίες, και μάλιστα on camera (πράγμα που σημαίνει ότι το βίντεο μένει και το βλέπουν όλοι) αν δεν είχε στοιχεία για να τις στηρίξει.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στον Κοτζιά διεμήνυσαν ότι δεν πρέπει να σπάσει το σχοινί. Ισως και με κάποιο τρόπο να προσπάθησαν να τον δελεάσουν.

Ωστόσο, από το περιβάλλον Κοτζιά τονίζουν ότι αν συνεχιστούν οι διαρροές με τις οποίες τον στοχοποιούν και τον απαξιώνουν τότε είναι θέμα χρόνου να εκραγεί… Κι όποιον πάρει ο χάρος.

Ο πρώην ΥΠΕΞ απαντά στα «μηνύματα» που τους στέλνουν με ένα ξερό: «Αν με προκαλέσουν κι άλλο θα το κάνω Κούγκι».