Σύσκεψη με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά αλλά και το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης είχε την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των καθηκόντων του και ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών: Μ. Μπόλαρης και Τέρενς Σπένσερ Κουίκ. Επίσης  στη σύσκεψη έλαβε μέρος ο Γενικός Γραμματέας, κ. Παρασκευόπουλος, ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού,  Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διεθνών και ευρωπαϊκών Σχέσεων, κ. Τάκης Παυλόπουλος.

Όσον αφορά το ζήτημα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αποφασίστηκε να εξεταστεί πως θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας. Θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση. Ο Α. Τσίπρας έδωσε εντολή η διαδικασία  να μη προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, διαφοροποιούμενος από την θέση του Ν. Κοτζιά, που είχε προαναγγείλει επέκταση με προεδρικα διατάγματα. Για το θέμα θα συγκληθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του.

Οδηγίες για την απάντηση στην Τουρκία

Ο κ. Τσίπρας έδωσε επίσης οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης,  αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις, ενώ όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκαν οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής  του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, συζητήθηκε η έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και οι πτυχές του, καθώς και το επικείμενο ταξίδι του Α. Τσίπρα στη Ρωσία.