Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Παύλου Γερουλάνου για τον δήμο της Αθήνας ήταν η τελευταία εξέλιξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Όμως, είναι σίγουρο ότι από εδώ και στο εξής θα «φουντώσει» η υπόθεση των υποψηφιοτήτων και η μάχη θα ανάψει για τα καλά.

Η διεκδίκηση του πρώτου δήμου της Αθήνας μονοπωλεί ασφαλώς το ενδιαφέρον καθώς όποιος υποψήφιος κερδίσει δίνει και τις εντυπώσεις στο κόμμα που θα τον στηρίξει. Και φυσικά παίρνει και ο ίδιος την ώθηση για ακόμη μεγαλύτερη πολιτική καριέρα στην κεντρική σκηνή. Ο Γιώργος Καμίνης αποχωρεί και μάλλον θα είναι υποψήφιος για την ευρωβουλή, αν και υπάρχουν πολλές γκρίνιες στο ΚΙΝΑΛ καθώς θεωρούν εξαιρετικά αδύναμη μια τέτοια υποψηφιότητα.

Το πιο θα τον διαδεχθεί είναι ένα ζήτημα, μιας και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων. Θέμα χρόνου θεωρείται η επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Κώστα Μπακογιάννη, νυν περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας ο οποίος θα έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας αλλά επιδιώκει να έχει ένα υπερκομματικό προφίλ. Μην ξεχνάμε άλλωστε τη συμμετοχή του στο περιφερειακό συνέδριο της κυβέρνησης, γεγονός που τον καθιστά ως έναν υποψήφιο που θα θελήσει να πάρει σταυρούς κι από άλλους χώρους. Αλλά και την προσπάθειά του να συνεχίσει την πολιτική παρακαταθήκη του πατέρα του για εθνική συμφιλίωση.

Με τις εκλογές να γίνονται με απλή αναλογική, κάποιοι ήδη μιλούν για ένα καλό δίδυμο που θα μπορούσε να συνεργαστεί στο δήμο της Αθήνας, δηλαδή τον Μπακογιάννη και τον Γερουλάνο.

Ο Γερουλάνος από την άλλη είναι γόνος αστικής οικογένειας, πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, θέλει να αναδειχθεί κι αυτός σε υπερκομματικό υποψήφιο και να πάρει όσους περισσότερους σταυρούς μπορεί σ’ αυτή την «αστική» μάχη όπως έχει χαρακτηριστεί.

Η καλή παρουσία του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στις προηγούμενες εκλογές με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζει την Κουμουνδούρου να αναζητήσει έναν ισχυρό υποψήφιο που θα μπορέσει να κοντράρει τους άλλους, και κυρίως τον Μπακογιάννη.

Όμως, το στέλεχος αυτό δεν έχει βρεθεί αν και ακούγονται πολλά ονόματα. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα είναι αυτοδιοικητικός αλλά θα επιλεγεί ένα ισχυρό όνομα. Ακούστηκαν τα ονόματα της Εφης Αχτσιόγλου αλλά και του αρχιτέκτονα Νίκου Μπελαβίλα, ο οποίος πάντως το διέψευσε. Επίσης του υφυπουργού Εργασίας, Νάσου Ηλιόπουλου καθώς και του Αλέξη Χαρίτση. Οι προβληματισμοί της Κουμουνδούρου είναι ότι δεν έχουν οι υποψήφιοι αυτοί ερείσματα στην Αθήνα και είναι ήδη βουλευτές οι οποίοι υφίστανται τη φθορά της εξουσίας. Μια έκπληξη για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν η επιλογή της Ελενας Κουντουρά για το δήμο, η οποία έχει έρθει πιο κοντά στο κυβερνών κόμμα τον τελευταίο καιρό. Είναι βουλευτής της Α’ Αθήνας και θα μπορούσε να πάρει και ψήφους από τον πιο δεξιό χώρο.

Δεν αποκλείεται, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την έκπληξη με όνομα που δεν έχει ακόμη ακουστεί ώστε να δημιουργήσει ένα θετικό μομέντουμ απέναντι στην ισχυρή υποψηφιότητα Μπακογιάννη η οποία όμως θα χτυπηθεί ως στοιχείο «οικογενειοκρατίας», κ.λπ.

Στα ονόματα που παίζουν τέλος είναι και αυτό της Κατερίνας Παναγοπούλου, άμισθης συμβούλου του πρωθυπουργού, η οποία θα μπορούσε να δώσει την… αστική μάχη της Αθήνας.

Στην Περιφέρεια έχει κλειδώσει για τη ΝΔ η υποψηφιότητα του Γιώργου Πατούλη ο οποίος θα αντιπαρατεθεί με τη νυν περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου. Η τελευταία έχει να αντιμετωπίσει την κατακραυγή του κόσμου στα δυτικά για την Μάντρα και στα Ανατολικά για το Μάτι, καθώς και τις κλήσεις της από τους ανακριτές.

Το ΚΙΝΑΛ θα στηρίξει τον πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η ΝΔ θα στηρίξει τον Απόστολο Τζιτζικώστα ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ αναζητείται υποψήφιος. Ισως να είναι οι υπουργοί Σωκράτης Φάμελλος και Μάρκος Μπόλαρης.

Για το δήμο, όλοι κρέμονται από τα χείλη του Γιάννη Μπουτάρη κι αν θα είναι τελικά ξανά υποψήφιος. Η ΝΔ δεν έχει ακόμη αποφασίσει ακόμη και υπάρχει «παρέλαση» υποψηφιοτήτων. Την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι θα κατέβει ως ανεξάρτητος ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός ενώ θέλει να κατέβει και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Ως πιθανή υποψηφιότητα θεωρείται και αυτή του πρώην γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Ο αποχωρήσας από την υπό τον Σταύρο Καλαφάτη παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, Εφραίμ Κυριζίδης όχι μόνο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του

Ενώ τον δήμο Θεσσαλονίκης αναμένεται να διεκδικήσει και ο πρώην αντιδήμαρχος του Γιάννη Μπουτάρη και υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές με την ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου, θα παρουσιάσει σε εκδήλωση στο Μακεδονία Παλλάς το όνομα του συνδυασμού και τους πρώτους υποψηφίους.

Όπως έχει διαρρεύσει από την Νέα Δημοκρατία έχει προταθεί στον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτετζίδη.

Την πρόθεση τους να διεκδικήσουν τον δήμο Θεσσαλονίκης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, ανακοίνωσαν επίσης ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Σπύρος Βούγιας και ο επιχειρηματίας και επικεφαλής παράταξης στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, Νίκος Νυφούδης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα κάνουν, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η υπουργοποίηση της Κατερίνας Νοτοπούλου έγινε για να της δοθεί η ώθηση για να διεκδικήσει το δήμο.