Εσύ θυμάσαι την πρώτη σου περίοδο; Κυρίως θυμάσαι πόσο ενημερωμένη ήσουν, αλλά και ποια ήταν η αντιμετώπιση από τη μητέρα σου; Όσο και αν αυτή η συζήτηση σε κάνει να νιώθεις άβολα, είναι μια χρήσιμη συζήτηση, που οφείλεις να κάνεις με την μικρή σου, όχι μόνο για να γνωρίζει τι να περιμένει και τι σηματοδοτεί το γεγονός για μια γυναίκα, αλλά και για να προετοιμαστεί ψυχολογικά για την πρώτη της περίοδο, ώστε να μη βιώσει συναισθήματα ενοχής, φόβου ή πανικού.

Η κατάλληλη ηλικία να της μιλήσεις είναι όταν το κοριτσάκι σου πάει στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ώστε  να μην αποτελέσει ένα αίφνίδιο γεγονός, δεδομένου ότι κάποια κορίτσια έχουν τη πρώτη τους περίοδο από νωρίς και πριν την ηλικία των 9 ετών.

Βέβαια, στις μέρες μας με την πληροφόρηση που υπάρχει (διαφημίσεις για σερβιέτες κ.ο.κ.) πιθανότατα το παιδί σου, θα σου ήδη έχει απευθύνει σχετικές ερωτήσεις. Μίλα της ανοιχτά, αλλά χωρίς να την βομβαρδίσεις εξαρχής με όλες τις λεπτομέρειες.

Ειδικά όταν θα περιγράψεις τη διαδικασία να είσαι προσεκτική, ώστε να μην της μεταφέρεις δικά σου δυσάρεστα συναισθήματα, επειδή για παράδειγμα είχες δυσμηνόρροια και πονούσες πολύ.

Μπορεί βέβαια να της πεις πως η περίοδος μπορεί να συνοδευτεί από πόνους στην κοιλιά και στη μέση, ναυτία, νευρικότητα και μελαγχολία. Ωστόσο, τα συμπτώματα διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, και καθώς ο περιοδικός κύκλος γίνεται ομαλότερος τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν.

Η κόρη σου καλό είναι να γνωρίζει, πως οι πρώτοι κύκλοι της νεαρής γυναίκας δεν είναι σταθεροί και γόνιμοι, δηλαδή δεν υπάρχει ωορρηξία. Αυτό που  επίσης πρέπει να γνωρίζει είναι ότι η  ωορρηξία συνήθως πραγματοποιείται 12 με 18 μήνες μετά την πρώτη εμμηνορροϊκή περίοδο.

Επίσης, φρόντισε να καταρρίψεις τυχόν μύθους, που μπορεί να ακούσει από φίλες και συμμαθήτριες που μπορεί να της προκαλέσουν σύγχυση, π.χ. για τη διάρκεια των έμμηνων κύκλων.

Παράλληλα φρόντισε να την προετοιμάσεις κατάλληλα, ετοιμάζοντας ένα κουτί σερβιέτες και ίσως μια αλλαξιά εσώρουχα, σε εύκαιρο σημείο, για να συνηθίσει στην ιδέα. Προνόησε και για ανάλογο πακέτο στη σχολική της τσάντα, έτσι ώστε να προβλεφθούν τυχόν απρόοπτα στο σχολείο. Επίσης βοήθησέ την να βρει τα κατάλληλα προϊόντα για την περιποίησή της.

Να θυμάσαι ότι όσο πιο σωστά ενημερωμένη και προετοιμασμένη είναι η κόρη σου, τόσο πιο εύκολα θα δεχτεί την πρώτη έμμηνο ρύση και θα την αντιμετωπίζει φυσιολογικά.