Σε εφαρμογή τέθηκε από τη Δευτέρα το πρωί ο νέος ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Σε αυτή τη φάση – και έως την 1η Δεκεμβρίου 2018- όπως ξεκαθαρίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ ) Γιώργος Στασινός, το νέο σύστημα θα εφαρμόζεται για εντός σχεδίου κατοικίες έως 2.000 τετραγωνικά μέτρα, όπου λαμβάνουν χώρα οι λεγόμενες μικρής κλίμακας εργασίες. Πρόκειται για τα κτήρια που ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία 3.

Για τα υπόλοιπα κτίσματα ( κατηγορίες 1 και 2), που αφορούν ειδικά καθεστώτα δόμησης, βιομηχανικά και τουριστικά κτίρια, εκτός σχεδίου περιοχές κ.α οι πολεοδομίες έχουν τη δυνατότητα μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2018 να εκδίδουν τις οικοδομικές άδειες είτε με τον παραδοσιακό τρόπο είτε ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τις πρώτες δυόμισι ώρες της λειτουργίας του νέου ηλεκτρονικού συστήματος (από τις 9:00 έως τις 11:00) κατατέθηκαν συνολικά 292 αιτήματα έκδοσης οικοδομικών αδειών με τα συνοδευτικά τους αρχεία, σε διάφορες κατηγορίες αδειών δόμησης μικρής δόμησης όπως είναι για παράδειγμα η βεβαίωση όρων δόμησης, η γνωστοποίηση εργασιών, η πρόκριση, η αναθεώρηση και η άδεια κατεδάφισης κ.α.

Τέλος η επαφή με την πολεοδομία

Όπως ανέφερε, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης με τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, μπαίνει τέλος στην επαφή των μηχανικών με την πολεοδομία και απλουστεύεται η διαδικασία της έκδοσης των οικοδομικών αδειών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η διαφάνεια.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι έλεγχοι θα γίνονται από τους 3.500 ελεγκτές δόμησης και οι πολεοδομίες θα ελέγχουν εκ των υστέρων ( σε δεύτερο χρόνο) το 30% των αδειών που έχουν εκδοθεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός υποστήριξε μεταξύ άλλων, πως ο νέος τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών (e-adeies) αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και την απλοποίηση των διαδικασιών με πιο οικονομικό τρόπο και περισσότερη διαφάνεια.

Σημειώνεται, ότι το Ενιαίο Σύστημα Υποβολής Αιτήσεων, Έγκρισης και Ελέγχου Πολεοδομικών Αδειών Δόμησης έχει λειτουργήσει πιλοτικά σε έξι πολεοδομικά γραφεία ( Αθήνα, Πειραιά, Κόρινθος, Ηράκλειο, Χανιά και Κομοτηνή) αλλά και την αρμόδια κεντρική Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος την περίοδο 2014-2015 και έγινε προσαρμογή τους τελευταίους μήνες με τη ψήφιση του νέου νόμου για το δομημένο περιβάλλον ( νόμος 4495/2017).

Όπως προαναφέρθηκε, όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας υποβάλλονται και διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, κατά τα προβλεπόμενα από το νόμο στάδια. Δυνατότητα παρακολούθησης της διαδικασίας έκδοσης της οικοδομικής άδειας, με ειδικό κωδικό πρόσβασης έχουν μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους τόσο οι μηχανικοί και οι αρμόδιοι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης όσο και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες.

Το σύστημα προβλέπει επίσης την είσπραξη ποσοστού ανταπόδοσης από το ΤΕΕ:

. 20 ευρώ ανά υποβαλλόμενη αίτηση.

. 50 ευρω για άδειες μέχρι 100 τετραγωνικά μέτρα με αποκλειστική χρήση κατοικίας και 60 ευρω για τις λοιπές χρήσεις.

.100 ευρω για άδειες άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων και μέχρι 1.000 τετραγωνικά μέτρα με αποκλειστική χρήση κατοικίας.

.250 ευρω για άδειες άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων και μέχρι 5.000 τετραγωνικά μέτρα με αποκλειστική χρήση κατοικίας και 350 ευρω για λοιπές χρήσεις.

.400 ευρω για άδειες άνω των 5.000 τετραγωνικών μέτρων με αποκλειστική χρήση κατοικίας και 500 ευρω για τις λοιπές χρήσεις.

Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα και αφορούν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, άδεια κατεδάφισης και έκδοση οικοδομικής άδειας για αποκατάσταση ζημιών μετά από φυσικές καταστροφές προβλέπεται έκπτωση 50% επί του ανταποδοτικού τέλους.