Με καθυστέρηση μίας ημέρας βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν στον Πάνο Καμμένο για την «αυτόνομη» εξωτερική πολιτική που ακολουθεί. Μετά την πρώτη «παγωμάρα» και τις χλιαρές δηλώσεις της Τετάρτης ήρθε η ομοβροντία επικρίσεων κατά του υπουργού Αμυνας, κι ένα έμμεσο μήνυμα από τον Αλ. Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, είπε: «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου, ένα θαρραλέο βήμα που νομίζω ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή». Πρόκειται για μια… αφαιρετική δήλωση που δεν λέει τίποτε, όπως θα έπρεπε κατά ενός υπουργού που σηκώνει το δικό του μπαϊράκι.

Πιο αποκαλυπτικοί είναι οι υπουργοί και βουλευτές που μίλησαν για τον κ. Καμμένο δίνοντας μια εικόνα κυβέρνησης – σκορποχώρι. Διότι είναι αδιανόητο ένας υπουργός να συμπεριφέρεται σα να μη συμβαίνει απολύτως τίποτε, να συνεχίζει την περιοδεία του στις ΗΠΑ, να μην απαντά σε όσα του καταλογίζουν.

Και από την άλλη δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να ανέχεται την προσωπική στρατηγική του υπουργού Αμυνας, εκτός κι αν όλα έχουν γίνει εν γνώσει του. Το σκηνικό ρήξης θα επιβεβαιωθεί μόνον εφόσον πράγματι υπάρχουν συγκρούσεις κι όχι πολιτικές σκιαμαχίες με σκοπό τη διάσωση του Πάνου Καμμένου πολιτικά κι ενδεχομένως μια διέξοδο σε περίπτωση που στην ΠΓΔΜ σε περάσει η συμφωνία των Πρεσπών.

To ερώτημα είναι αν όντως Τσίπρας και Καμμένος είναι ξένοι στην ίδια κυβέρνηση ή πρόκειται για ένα ακόμη ψεύτικο αντάρτικο που απλά δημιουργεί καυγάδες στην οικογένεια αλλά που θα συνεχίσουν να είναι μαζί μέχρι να λήξει η προθεσμία του Μαρτίου.

Στην πρώτη περίπτωση το λογικό θα ήταν να ζητήσει ο πρωθυπουργός την παραίτησή του, να γίνει έξαλλος ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, Ν. Κοτζιάς, να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις κι ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές. Κάτι τέτοιο δε φαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον και με βάση τις αντιδράσεις. Επομένως, μάλλον πιο βολικό και για τους δυο είναι το σενάριο της «δύσκολης συγκατοίκησης» μέχρι να λυθεί το συμφωνητικό ενός επωφελούς και για ΣΥΡΙΖΑ

Οι αντιδράσεις

«Δεν ξέρω αν περίμενε κανείς να πω για άλλα, δεν θα πω. Είναι ολοφάνερο. Ο Υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ, για να ακούγεται όταν μιλάει» σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς, τον οποίο επί της ουσίας επιχείρησε να καπελώσει ο Πάνος Καμμένος με τις «προτάσεις» του. Για να τον συμπληρώσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και να κάνει πιο καθαρή την αιχμή προς τον υπουργό Αμυνας ότι «αυτό (σ.σ να μην μιλάνε πολύ) ισχύει για όλους τους υπουργούς νομίζω».

Ο Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, για να ξαναστήσουμε μια χώρα με υγιή διοίκηση και έναν παραγωγικό ιστό που θα κρατάει τα παιδιά μας εδώ και δεν θα περιπέσει η πατρίδα μας σε δημογραφικό μαρασμό» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον «News24/7».

«Είναι κάποιες ενέργειες -συνέχισε- που αν τις κάνεις χωρίς θεσμικό τρόπο ενώ έχεις θεσμικό ρόλο, τότε δυσκολεύεται να σε πάρει ο ξένος συνομιλητής σου σοβαρά. Όταν θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας τα συναρτάς με το δικό σου πολιτικό μέλλον μπορεί να διολισθήσεις σε ένα θεσμικό άτοπο» σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις Καμμένου «ξεπερνούν το χρονικό ορίζοντα οποιασδήποτε θητείας αιρετού. Εκπνέει η κοινοβουλευτική περίοδος υπάρχει πίεση και άγχος. Το πράγμα γίνεται δύσκολο όταν αυτό το άγχος οδηγεί σε συμπεριφορές που φτάνουν στα όρια έλλειψης θεσμικής κομψότητας. Ο κ. Καμμένος παρενέβη σε θέματα που είναι ευθύνη του πρωθυπουργού. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του για να σας πω τι θέλει να κάνει. Έχει διαμηνυθεί από τον Πρωθυπουργό ότι μπορεί να βρεθεί πλειοψηφία στη Βουλή για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και για να συνεχίσει η κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, δε, ότι κλείνει η ιστορική περίοδος που υπαγόρευσε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ότι δεν συντρέχουν πια οι λόγοι που την επέβαλαν το 2015.

Πρόβλημα και μάλιστα «ενοχλητικό» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης τις δηλώσεις Καμμένου από τις ΗΠΑ για plan B στο Σκοπιανό και για δημιουργία περισσότερων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

«Είναι ένα πρόβλημα. Δεν είναι αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό θα μπορούσε να το θέσει ως αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος στον αρχηγό του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου. Η εξωτερική πολιτική είναι θέμα του πρωθυπουργού, είναι λίγο σπασμωδικές οι ενέργε ιες αυτές» είπε ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στο realfm. Μιλώντας ειδικά για την πρόταση δημιουργίας αμερικανικών βάσεων σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «δεν είναι σχεδιασμός της κυβέρνησης, ούτε συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με μια τέτοια εξέλιξη».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και τέως γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας ανέφερε ότι «με τους ΑΝΕΛ είχαμε και έχουμε πολιτικές διαφορές και διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και αφετηρίες. Αυτό είναι δεδομένο. Σε αυτά τα θέματα θα κριθούν όλα μέσα στη Βουλή. Για εμάς είναι δεδομένο ότι αυτή η συμφωνία μπορεί και έχει τη δυνατότητα να περάσει μέσα από τη Βουλή, εφόσον ολοκληρωθούν όλα στην ΠΓΔΜ».

Ο κ. Ρήγας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας ότι παρακολουθώ προσεκτικά όλα αυτά που λέγονται. «Θα συνιστούσα σε όλους να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε. Από εκεί και πέρα ό,τι νομίζει, ό,τι εκτιμά ο καθένας στη βάση των απόψεων, αλλά λαμβανομένων υπόψη και των εθνικών συμφερόντων, εκεί θα κριθούν όλα στη Βουλή. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βάζει θέμα ή να αμφισβητήσει την κυβέρνηση ας το κάνει».

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέες Βάσεις. Η Ελλάδα δεν θα γίνει προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ» σημείωσε με τη σειρά της η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.

Πυρά και από τον συμπολιτευόμενο Τύπο

Τα σφοδρά πυρά του συμπολιτευόμενου Τύπου δέχεται σήμερα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Ο Πάνος Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα» με τον υπότιτλο «η αμερικανική κυβέρνηση αγνοεί τις προτάσεις του».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται για τον συγκυβερνήτη ότι «ξεπέρασε κάθε όριο ο Πάνος Καμμένος με όσα είπε στις ΗΠΑ», ενώ συσχετίζει τη στάση του με τη δημοσκοπική κατάρρευση των ΑΝΕΛ.

Η «Αυγή», στο πρωτοσέλιδό της προβάλλει το χθεσινό σχόλιο του προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο «η κυβερνητική πολιτική στα Βαλκάνια επιδιώκει ανοιχτή συνεργασία και όχι άξονες».

Αλλά και το «Εθνος» στο πρωτοσέλιδό του αναφέρει: «Βγάζει καπνούς ο Τσίπρας με τον Καμμένο» και κάνει λόγο για «αιφνιδιασμό της κυβέρνησης».