Από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει ένας γονιός στο παιδί του είναι να μην μιλάει σε αγνώστους θέλοντας να το προφυλάξει από δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις, που ανατριχιάζουν τους περισσότερους και στην ιδέα της σκέψης.

Κατά πόσο όμως είναι αρκετή η έκφραση «μη μιλάς σε ξένους» που χρησιμοποιεί συνήθως ο γονιός;  Πόσο καλύπτει το παιδί σε κάθε περίσταση; Εάν το παιδί χρειάζεται να απευθυνθεί σε κάποιον άγνωστο, επειδή για παράδειγμα έχει χαθεί ή χρειάζεται βοήθεια τι πρέπει να κάνει; Σε ποιόν να στραφεί; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Για αρχή μάθε στο παιδί σου από νωρίς να κάνει τη διάκριση μεταξύ των δικών του ανθρώπων, του συγγενή, του φίλου, του γνωστού και του ξένου.

Επίσης μάθε του να λέει όχι, να εμπιστεύεται το ένστικτό του και να είναι υποψιασμένο με μια ασυνήθιστη συμπεριφορά.

Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε ακόμη και κάποιος ή κάποια που ανήκει στο κοντινό περιβάλλον του ζητήσει να κάνει κάτι ή να πάνε κάπου, λέγοντας «μην το πεις στη μαμά ή τον μπαμπά σου», να αρνηθεί και φυσικά να το πει άμεσα στους γονείς.

Γενικότερα αν κάποιος γνωστός ή άγνωστος, ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο, το κάνει να νιώσει άβολα με τα λόγια ή με τις πράξεις, ή αν νιώσει πως κάτι δεν είναι σωστό, τότε καλό είναι να απομακρυνθεί αμέσως.

Τα περισσότερα παιδιά είναι προσεκτικά με τους ενήλικες που δείχνουν θυμωμένοι ή φοβισμένοι με κάτι. Το θέμα είναι πως λειτουργούν με εκείνους που εμφανισιακά φαίνονται συνηθισμένοι, αλλά έχουν δεύτερες σκέψεις στο μυαλό τους.

Όταν είστε έξω μαζί με το παιδί σας, άφησέ το να χαιρετά και να μιλά με αγνώστους, εφόσον παρακολουθείς την κατάσταση, εκπαιδεύοντας το παράλληλα για το πώς να φερθεί.

Αν το παιδί χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια, από κάποιον άγνωστο άνθρωπο μάθε του ότι είναι καλύτερα να βρει έναν άνθρωπο με στολή: Aστυνομικό, φρουρό ασφαλείας, υπάλληλο μαγαζιού ή να απευθυνθεί σε ηλικιωμένους και μητέρες με παιδιά καθώς και οικογένειες. Και πάλι αν κάτι δεν του αρέσει, να απευθυνθεί σε κάποιον άλλο.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να κυκλοφορούν και μόνα τους εάν χρειαστεί, και αυτό το πολύτιμο μάθημα πρέπει να το δώσει από νωρίς ο εκάστοτε γονιός.