Η περιφέρεια των Βρυξελλών ζήτησε από την καπνοβιομηχανία να πληρώσει τα έξοδα που συνδέονται με τη συλλογή των αποτσίγαρων, που οι καπνιστές πετούν στους δρόμους, και τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο τμήμα των απορριμμάτων, με επιστολή της, την οποία δημοσιοποίησε την Τρίτη το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επιστολή εστάλη χθες Δευτέρα στη θυγατρική για τη Μπενελούξ της γιγάντιας αμερικανικής καπνοβιομηχανίας Philip Morris και σε δύο βελγικές ομοσπονδίες καπνοβιομηχανιών (στη Cimabel για τα τσιγάρα και στη Fetabel για τον καπνό).

Με την επιστολή της, η περιφέρεια των Βρυξελλών ζητάει συμμετοχή σε έξοδα περίπου 200.000 ευρώ, καθώς και τη χρηματοδότηση μελλοντικών δράσεων «σε μια λογική μόνιμης σύμπραξης».

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της περιφέρειας, η οποία κάνει λόγο για «μια μάστιγα που πρέπει να εξαλειφθεί», περίπου 10 εκατομμύρια γόπες τσιγάρου πετιούνται κάθε μέρα στο Βέλγιο, μεγάλο μέρος των οποίων στην πρωτεύουσα. Και η πρακτική αυτή περιγράφεται από τις υπηρεσίες καθαριότητας ως «μία από τις πέντε κύριες οχλήσεις», μαζί με τις αφοδεύσεις, τις παράνομες χωματερές ή τα κουτάκια αναψυκτικών και μπύρας.

Το 2018 οι αρχές επεξεργάσθηκαν μια σειρά από σχέδια για να διευκολυνθεί η συλλογή των αποτσίγαρων (τασάκια στους δρόμους, τασάκια τσέπης που μοιράζονταν στη διάρκεια των φεστιβάλ κλπ.) και αυτό «δημιούργησε ένα κόστος 203.500 ευρώ», διευκρίνισε στην επιστολή η Φαντίλα Λάαναν, αρμόδια για τη δημόσια καθαριότητα των Βρυξελλών.

«Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συμβολή σας όσον αφορά την καθαριότητα στις περιφέρειες της Φλάνδρας και της Βαλλονίας, θα ήταν σκόπιμη μια παρόμοια συμβολή στην περιφέρεια των Βρυξελλών», συνεχίζει η Λάαναν.

Στις Βρυξέλλες οι καπνοβιομηχανίες έχουν ήδη δεχθεί να χρηματοδοτήσουν έναν δημόσιο οργανισμό αρμόδιο για τη συλλογή και τον διαχωρισμό των συσκευασιών, όμως δεν έχουν ακόμη συμβάλει στη συλλογή των αποτσίγαρων, όπως κάνουν ήδη στη Φλάνδρα (βόρειο Βέλγιο) και έχουν δεσμευθεί να κάνουν στη Βαλλονία (νότιο Βέλγιο).

Ωστόσο, εξηγούν από το γραφείο της Λάαναν, «βρίσκουμε πολύ λιγότερα πακέτα τσιγάρων στον δημόσιο χώρο απ’ ό,τι αποτσίγαρα». Αυτά τα τελευταία, λόγω του μικρού μεγέθους τους, είναι «ιδιαίτερα δύσκολο» να συλλεγούν και «χρειάζονται χρόνια για να αποσυντεθούν» επισημαίνουν επίσης.