Κάποτε, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά με το βλέμμα και σε άλλες χώρες με… αριστερές κυβερνήσεις είχε γραφτεί ένα άρθρο που έλεγε:

«Στον αγγλόφωνο τύπο την αποκαλούν Champagne Left, δηλαδή Αριστερά της σαμπάνιας. Στον γαλλόφωνο τύπο τη λένε Gauche Caviar, δηλαδή Αριστερά του χαβιαριού. Στον γερμανόφωνο τύπο την αποκαλούν Toskana Fraktion, δηλαδή φράξια της Τοσκάνης, από την ακριβή περιοχή της Ιταλίας που επιλέγουν για να ξεκουραστούν επώνυμα στελέχη της.

Η Αριστερά των λαϊκών διεκδικήσεων ανήκει στο παρελθόν. Είναι αποκομμένη πια από τον λαό, δεν αντιλαμβάνεται και δεν εκπροσωπεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Το πολιτικό κενό που έχει αφήσει το καλύπτουν τα συντηρητικά κόμματα που είναι τώρα πιο κοντά στους απλούς ανθρώπους και στις αξίες που οι κοινωνίες απαιτούν να κρατήσουν ζωντανές. Τα συντηρητικά κόμματα είναι πλέον οι εκφραστές του λαού και των συμφερόντων του. Για αυτό οι συντηρητικοί πολιτικοί πρέπει τώρα να εκφράσουν τον νέο ριζοσπαστισμό της κοινωνίας που αφήνει πίσω της το αριστερόστροφο ιδεολογικό κατεστημένο και στρέφεται σε αυτούς για να εκπροσωπηθεί πολιτικά».

Αυτό ακριβώς μπορεί να πει κανείς βλέποντας το πάρτι της χλιδής του Πάνου Καμμένου στη βίλα του. Ένα πάρτι που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων κι έγινε αντικείμενο χλεύης για τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ και συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα.

Απαράδεκτα

Θα πει κανείς «μα είναι ο Καμμένος αριστερός για να ζει με… αριστερές προδιαγραφές;» Όχι βέβαια αλλά οι αριστεροί συγκυβερνώντες του τον έχουν μιμηθεί ουκ ολίγες φορές συμμετέχοντας στην χλιδή της εξουσίας. Την ώρα που η χώρα βρίσκεται ακόμη σε δεινή θέση και η μοναδική συζήτηση είναι αν θα μειωθούν οι ήδη πετσοκομμένες συντάξεις, τέτοιες συμπεριφορές είναι τουλάχιστον απαράδεκτες. Κι όταν οι ίδιοι που ζουν τρυφηλή ζωή με πάρτι, ακριβά ταξίδια, αδιάκοπο ξόδεμα των χρημάτων του ελληνικού λαού δεν έχουν δικαίωμα να «πουλάνε» τον… πόνο τους για τα βάσανα της χώρας.

Ο Πάνος Καμμένος δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί με τα πάρτι του, τα οποία έχουν γίνει και θέμα συζήτησης στο διαδίκτυο. Αυτό που βγήκε στο φως έγινε προφανώς γιατί χάρηκε με τις διώξεις δημοσιογράφων μετά από μήνυση που ο ίδιος κατέθεσε. Ο Τύπος, αλλά και η Κομισιόν, η OLAF και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν ήδη αρχίσει να αναρωτιούνται για το… πάρτι με τα κονδύλια για τους πρόσφυγες. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και μόνον η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη κινητοποιηθεί παρά τις καταγγελίες. Ισως γι’ αυτό ο υπουργός Αμυνας να αποφάσισε να γιορτάσει, μαζί με την εκλεκτή παρέα του.

Το πάρτι με μπουζούκια στην πισίνα της βίλας του ενδεχομένως να μη συγκρίνεται με ένα άλλο πάρτι που έκανε παρέα με τον Παύλο Πολάκη προκειμένου να γιορτάσουν τα γενέθλιά τους. Μπορεί ο ένας να είναι δεξιός και ο άλλος αριστερός αλλά τους ένωσε η εξουσία, έγιναν φίλοι και κάνουν πλέον μαζί τα πάρτι τους.

Ετσι πριν από 1,5 χρόνο Καμμένος και Πολάκης προσκάλεσαν τους φίλους τους στο… φτωχόσπιτο του υπουργού Αμυνας και το γλέντησαν μέχρι πρωίας. Και μάλιστα υπό τους ήχους της… μπάντας του Στρατού. Εγραφε τότε ο «Βηματοδότης»: «Δεν θα σταθώ στον σαματά που προκάλεσε στους περίοικους της οικίας του Πάνου Καμμένου το πάρτι που έδωσε από κοινού με τον Παύλο Πολάκη επ΄ευκαιρία των γενεθλίων τους, ούτε βεβαίως στις δια… μεγαφώνου συγγνώμες για τη φασαρία που έκανε η μουσική και τα τραγούδια στην συνήθως ήσυχη αυτή τη γειτονιά, αλλά στους προσκεκλημένους των δύο εορταζόντων υπουργών.

Σέλφι Καμμένου και Πολάκη από την κοινή γιορτή για την… καταπολέμηση της διαπλοκής

Και δεν εννοώ τον λαϊκό τραγουδιστή Σταμάτη Γονίδη που ήρθε ξαφνικά, εκεί γύρω στα μεσάνυχτα, και άρχισε να τραγουδά τις επιτυχίες του στην οικία Καμμένου (και μαζί μ΄αυτόν όλοι όσοι συμμετείχαν στο πάρτι), αλλά στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας (και θεωρητικό του ΣΥΡΙΖΑ) Δ. Βίτσα, στον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, στην υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, όλους σχεδόν τους βουλευτές των ΑΝΕΛ και τον αντιπρόεδρο του κόμματος (αλλά εξωκοινοβουλευτικό) Παν. Σγουρίδη.

Να σημειώσω εδώ ότι το πάρτι γενεθλίων έγινε την ημέρα που κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο με τα πιο σκληρά μέτρα στη Βουλή, αλλά όμως, όπως φαίνεται, ούτε αυτό επηρέασε την επιτυχία του. Και ιδού η απόδειξη. Τόσο πολύ το διασκέδασαν που έβγαλαν και… σέλφις».

Ο Γονίδης βέβαια πήγε αφιλοκερδώς μιας και είναι φίλος του Πάνου Καμμένου η δε μπάντα του στρατού είχε κάθε λόγο να πει το Happy Birthday στον υπουργό της. Αδιάφορο αν ορισμένα από τα πιο σκληρά μέτρα που πληρώνει ακόμη ο ελληνικός λαός, πέρασαν εκείνη την ημέρα. Γιατί να στεναχωρηθούν οι υπουργοί;

Ταξί… αέρος και λιμουζίνες

Η αριστερά του χαβιαριού έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι ξέχασε τις καταβολές της. Τους αγώνες στα πεζοδρόμια, τη διεκδίκηση αιτημάτων για την εργατική τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν χρειάστηκαν παρά λίγοι μήνες στην εξουσία προκειμένου να αποκτήσουν… αστικές συνήθειες ή συμπεριφορές δεξιών κομμάτων.

Μην ξεχνάμε ότι πρώτη υπόσχεση του πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις του 2015 ήταν ότι θα πουλήσει τις υπουργικές λιμουζίνες και τα ακριβά πρωθυπουργικά αεροσκάφη. Τι έκανε; Απολύτως τίποτε, τα χρησιμοποιούν μια χαρά και αυτός και οι υπουργοί του χωρίς να συμβαίνει τίποτε, παρά μόνο η επιβάρυνση του κρατικού κορβανά.

Όπως είχε αποκαλύψει το «Βήμα» ο Πάνος Καμμένος είχε κάνει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος… ιπτάμενο ταξί καθώς τα αεροπλάνα της γραμμής δεν είναι γι’ αυτόν ή για τον πρωθυπουργό.

Συνολικά ο κ. Καμμένος έκανε, από το 2015 ως το πρώτο εξάμηνο του 2018, 120 ταξίδια χρησιμοποιώντας κυβερνητικά αεροσκάφη, κυρίως το πολυτελέστερο εξ αυτών, το Gulfstream, ή σκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και πέρασε στον αέρα 460 ώρες. Ο πολιτικός που διατείνεται ότι μπήκε στην κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια φόρτωσε το ελληνικό Δημόσιο με περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ μόνο για καύσιμα για αχρείαστα ταξίδια.

Για παράδειγμα, το 2017 ο κ. Καμμένος μετέτρεψε το Gulfstream σε ταξί. Στις 18-22 Ιανουαρίου πήγε στην Ουάσιγκτον (20 ώρες πτήσεις πηγαινέλα x 5.500 ευρώ η ώρα = 110.000 ευρώ).

Tον Φεβρουάριο έκανε ταξίδι διάρκειας τριών ημερών Αθήνα – Βρυξέλλες – Μόναχο –  Αμπου Ντάμπι – Αθήνα (16 ώρες πτήσης x 5.500 = 88.000 ευρώ).

Τον Μάρτιο πήγε ξανά στην Ουάσιγκτον, άλλα 110.000 ευρώ η πτήση με το Gulfstream. Τον Σεπτέμβριο πήγε στη Ρίγα και στο Ταλίν με Embraer, διάρκεια πτήσης 11 ώρες x  5.000 ευρώ = 55.000 ευρώ.

Στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2017 επισκέφθηκε τη Βραζιλία ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Raul Jungmann.

Το βαρύ πρόγραμμα περιελάμβανε μια συνάντηση με τον βραζιλιάνο υπουργό και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Embraer. Η πτήση διήρκεσε 25 ώρες και κόστισε 137.500 ευρώ.

Τον Νοέμβριο επισκέφθηκε το Ντουμπάι (10 ώρες πτήση x 5.500 = 55.000 ευρώ) και τον Δεκέμβριο τον Καναδά για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΟΗΕ. Η πτήση Αθήνα – Βρυξέλλες – Βανκούβερ – Ρεγγίνα – Αθήνα διήρκεσε 26 ώρες και κόστισε 143.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση που ήρθε να μας βγάλει από τα μνημόνια πουλώντας «προοδευτική πολιτική» και σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού, το πρώτο που έκανε ήταν να καταργήσει τις επισκέψεις της τρόικας στα υπουργεία και να γίνονται τα ραντεβού στη χλιδή του Χίλτον. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έχουν ξοδευτεί για να βολτάρουν οι υπουργοί στο ξενοδοχείο και να συναντούν την Βελκουλέσκου, τον Κοστέλο και τους άλλους εκπροσώπους των δανειστών.

Από την άλλη ο ίδιος ο πρωθυπουργός ουδέποτε είπε όχι σε χλιδάτες δεξιώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ουδέποτε επιχείρησε να κρύψει την στενή σχέση που έχει με όλα τα μεγάλα τζάκια της Ελλάδας. Πρόσφατα, με την επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου στην Αθήνα έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο μια… πλουσιοπάροχη δεξίωση στην οποία παραβρέθηκε το σύνολο των αριστερών υπουργών μετά των συζύγων τους. Τα φλας των φωτογράφων άστραψαν για τις αακριβές τουαλέτες και τα κοστούμια των υψηλών προσκεκλημένων που απέδειξαν ότι αριστερά και πλούτος μπορούν να βρίσκονται αγκαλιά.

Αρνητική εντύπωση είχε προκαλέσει πριν μερικούς μήνες και το γλέντι του Χρήστου Σπίρτζη. Τις ημέρες όπου γινόταν χαμός με το ηλεκτρονικό εισιτήριο ο υπουργός Μεταφορών ξέκλεψε λίγο από το χρόνο του για να διασκεδάσει με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, «ξέκλεψε» λίγο χρόνο για να διασκεδάσει με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να ανεβάσει και σχετικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο.

Χλιδάτα ξενοδοχεία

Ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, δύο υπουργών έγινε αντικείμενο σχολιασμού. Ηταν ο Νίκος Φίλης και Α. Μπαλτάς που πήγαν μετά των συζύγων τους στις ΗΠΑ για μια εκδήλωση και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ταξίδεψαν business class της British Airways, κατά την άφιξη τους, τους περίμεναν λιμουζίνες για να τους οδηγήσουν στο Lotte New York Palace, όπου διέμειναν στις tower executive suites, με κόστος μόλις τα 1.500 ευρώ την βραδιά.

Τουλάχιστον προκλητική χαρακτηρίστηκε μια μάζωξη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δύο μήνες μετά τη σύλληψη των Μητρετώδη και Κούκλατζη από τους Τούρκους. Οι βουλευτές του Σύριζα Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Αναστασία Γκαρά μαζί με άλλα κομματικά στελέχη διασκέδαζαν μέσα στην τρελή χαρά ακούγοντας τούρκικα τραγούδια την ώρα που η αγωνία για τους έλληνες στρατιωτικούς είχε χτυπήσει κόκκινο.

Το τοπικό μέσο της Θράκης Evros-news.gr  δημοσίευσε βίντεο από το γλέντι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου και Ροδόπης καθώς και φωτογραφίες με τον βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ να τραγουδάει ένα γνωστό τούρκικο τραγούδι παίζοντας το παραδοσιακό τουρκικό μουσικό όργανο Σάζι, ενώ όλη η παρέα δείχνει να διασκεδάζει με την ψυχή της.

Αριστερό… πρόσημο είχε το ταξιδάκι που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Μακρόνησο. 2.ο00 μέλη του κόμματος με υπουργούς όπως ο Σκουρλέτης, ο Κατρούγκαλος, ο Σαντορινιός, ο Χαρίτσης, ο Φίλης κ.λπ. πήγαν να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του κολαστηρίου και όλοι θυμούνται τον υπουργό με τα μαντηλάκια στο πέτο να βγάζει φωτογραφίες στα χαλάσματα των φυλακών της Μακρονήσου.

Οι χρήστες του Twitter, έκαναν την Μακρόνησο… και τόνισαν για ακόμα μια φορά την ανακολουθία έργων και λόγων της κυβέρνησης και κατέληξαν πως για μια ακόμα φορά, επιχειρεί να παρουσιάσει την κατάσταση όπως την βολεύει και όχι όπως πραγματικά είναι.

Και ο πρωθυπουργός

Οσο για τον πρωθυπουργό. Ηταν Νοέμβριος του 2016 που επισκέφτηκε την Αβάνα επιλέγοντας να μείνει σε πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων που προσφέρει όλες τις ανέσεις: Πισίνα, γυμναστήριο, πλούσιους μπουφέδες, ακόμη και… καμπαρέ ονόματι Parisien.

Το ξενοδοχείο είναι σε προνομιακή θέση. Επάνω στο κύμα, στη λεωφόρο Μαλεκόν, την κεντρική παραλιακή οδό της Αβάνας, με ανεμπόδιστη θέα στην Καραϊβική. Επιπλέον, είναι πολύ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.

Σύμφωνα με το booking.com, η χαμηλότερη τιμή για ένα απλό μονόκλινο δωμάτιο εκείνη την περίοδο έφτανε στα 417 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Και βεβαίως αίσθηση έχει κάνει η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να κάνει διακοπές σε πολυτελή βίλα στο Σούνιο που ανήκει σε εφοπλιστή και υποτίθεται ότι ενοικιάζεται από τον πρωθυπουργό. Το 2015 μάλιστα ο κ. Τσίπρας έκανε βόλτες με πολυτελή κότερο γνωστού επιχειρηματία.

Ενώ φέτος όλοι αναρωτήθηκαν που πήγε διακοπές ο πρωθυπουργός, πέραν του Σουνίου, με τις κακές γλώσσες να λένε ότι πέρασε μερικές ημέρες σε πολυτελή θαλαμηγό.