Συναγερμός έχει σημάνει σε Αθήνα και Λευκωσία μετά τα νέα τουρκικά νταηλίκια, τις απειλες του Ταγίπ Ερντογάν για πολεμικές ενέργειες επί της ουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αναβάθμιση της απειλής της Αγκυρας ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 7 της Κύπρου αναλύεται ως προσπάθεια να πάρει μέρος στις συζητήσεις που γίνονται και μερίδιο από τον «μαύρο χρυσό» που υπάρχει στην περιοχή.

Είναι ωστόσο και απειλές κατά κολοσσών, αμερικανικών, γαλλικών, ιταλικών και βρετανικών που ετοιμάζονται να κάνουν γεωτρήσεις στην περιοχή.

Και είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να αναμένεται απάντηση στις απειλές αυτές, τουλάχιστον από αμερικανικής πλευράς. Ισως με κάποιο συμβολικό τρόπο, ένα αεροπλανοφόρο στην περιοχή, μια στρατιωτική άσκηση ή κάποια υπερπτήση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μονομερή απόφαση και απάντησε με μία εξαιρετικά επιθετική ανακοίνωση που οξύνει για ακόμα μία φορά τους τόνους στην Ανατολική Μεσόγειο, στα όρια της απειλής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η απόφαση της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» αγνοεί τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων, στους οποίους δεν συμπεριφέρεται ως ίσους και υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να έχει τη συγκατάθεση της Τουρκίας για να συνεχίσει.

Όπως αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Αγκυρα «δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνδρακες σε θαλάσσια περιοχή που είναι υπό τη δική μας ευθύνη χωρίς την άδεια μας».

Διαμηνύει δε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην υφαλοκρηπίδα της» και θα προχωρά σε κάθε είδους πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων και οι γεωτρήσεις. Όπως σημειώνει έχει ήδη σχεδιάσει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο εγγύς μέλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και σε περιοχές για τις οποίες η διοίκηση του ψευδοκράτους έχει αδειοδοτήσει την Τουρκία.

Σύμφωνα τέλος με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, ακολουθεί μία στρατηγική άνιση απέναντι στους τουρκοκύπριους η οποία και οδήγησε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά το 2017.

Μηνύματα;

Καθόλου τυχαία, αν και προγραμματισμένη, δεν είναι και η συνάντηση που έχει σήμερα στις 10 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Νίκος Αναστασιάδης με τον ανώτερο αντιπρόεδρο της Exxon, Neil Chapman και, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος. Προδρόμου, εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών με την εταιρεία, ενόψει των δραστηριοτήτων της που αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Νοέμβριο, αλλά και του ενδιαφέροντός της για το τεμάχιο «7» της κυπριακής ΑΟΖ.

Ενδεχομένως να γίνουν κάποιες διπλωματικές «συστάσεις» να σταματήσει τα παιχνίδια πολέμου η Αγκυρα καθώς οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για την περιοχή θέλουν σταθερότητα και ειρήνη κι όχι «τσαμπουκάδες».

Πάντως οι απειλές της Τουρκίας φαίνεται να εντάσσονται και στην ευρύτερη προσπάθεια αποπροσανατολισμού του τουρκικού λαού καθώς η οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε δεινή θέση ενώ η χώρα είναι εγκλωβισμένη σε έναν ατέλειωτο πόλεμο στη Συρία.