Μήνυμα στην Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έστειλε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Καλεί μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει στη μεταρρυθμιστική πορεία, όπως αυτή συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στα «ΝΕΑ» το γραφείο Τύπου της καγκελαρίας και της γερμανικής κυβέρνησης με αφορμή τη σεναριολογία περί αναβολής ή ακύρωσης του νέου γύρου περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου.

Στις ερωτήσεις των «ΝΕΩΝ», εάν η καγκελαρία επιβεβαιώνει δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου ότι η καγκελάριος Μέρκελ προσεγγίζει θετικά το ελληνικό αίτημα και είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί υπό προϋποθέσεις την ακύρωση των μέτρων για τις συντάξεις, η γραπτή απάντηση του γραφείου Τύπου της καγκελαρίας αναφέρει:

«Δημοσιεύματα περί υποτιθέμενων δηλώσεων της καγκελαρίου παγίως δεν σχολιάζουμε. Ανεξαρτήτως αυτού, ισχύει ότι: Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματός της και της ολοκλήρωσής του, δεσμεύθηκε για τη συνέχιση και υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής πορείας που χαράχθηκε με το πρόγραμμα του ESM. Η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο κυρίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την ευρωζώνη».

Είναι πάγια τακτική να μη σχολιάζονται δημοσιεύματα του Τύπου. Αλλά η απάντηση της καγκελαρίας του Βερολίνου στις ερωτήσεις των «ΝΕΩΝ» δεν περιορίστηκε στην υπενθύμιση αυτής της πρακτικής. Αντίθετα, έδωσε το πλαίσιο στο οποίο κινείται η γερμανίδα καγκελάριος αναφορικά με τη μεταμνημονιακή αντιμετώπιση της Ελλάδας. Το πλαίσιο αυτό προσδιορίζεται από τις αποφάσεις του Eurogroup στις 22 Ιουνίου, στις οποίες περιλαμβάνονται τόσο οι ρυθμίσεις για το ελληνικό χρέος όσο και οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και να παραμείνει σε μεταρρυθμιστική πορεία.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ  στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ