To εμπορευματικό κέντρο του Θριάσιου Πεδίου στην Αττική που αποτελεί τον πρώτο ολοκληρωμένο σταθμό εμπορευματικών και σιδηροδρομικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, επισκέφθηκε την Τετάρτη η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε, Κορίνα Κρέτσου.

Το έργο, χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής με το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Την κυρία Κρέτσου συνόδευαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Το συγκρότημα του Θριάσιου Πεδίου, θα αποτελέσει το βασικό κόμβο της σιδηροδρομικής αρτηρίας Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένεται να προσδώσει σημαντικά οφέλη στο εμπόριο και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Στο συγκεκριμένο εμπορευματικό σταθμό πρόκειται να συγκεντρωθούν οι σιδηροδρομικές και εμπορευματικές δραστηριότητες, οι οποίες σήμερα διεκπεραιώνονται σε εγκαταστάσεις που είναι διάσπαρτες σε σημεία της πρωτεύουσας. Σημειώνεται, ότι όλοι οι εμπορευματικοί σιδηροδρομικοί συρμοί με αφετηρία το Θριάσιο Πεδίο, θα μπορούν να φτάνουν στην Ειδομένη μέσα σε 6,5 ώρες.

Βγαίνοντας από τις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος του Θριάσιου Πεδίου, η κυρία Κρέτσου ανέφερε ότι «πρόκειται για έργο πάρα πολύ σημαντικό για την οικονομία της χώρας, γιατί το συγκρότημα αυτό είναι ένα από τα πρώτα κέντρα για τις διαμεταφορές στις συγκοινωνίες, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα με τον manager director της εταιρείας Alstom στην Ελλάδα, κ. Σταύρο Βλάχο, το εμπορευματικό κέντρο του Θριάσιου Πεδίου είναι από τα πιο σημαντικά έργα, όχι μόνο από γεωπολιτικοστρατηγικής άποψης, αλλά και ως κατασκευή. «Έχει κατασκευαστεί με τις τελευταίες λέξεις της τεχνολογίας, διαθέτει συστήματα σηματοδότησης, ηλεκτροκίνησης, ενώ κτιριακά αποτελεί το “state of the art” της τεχνολογίας», ανέφερε ο κ. Βλάχος και πρόσθεσε: «Το έργο ολοκληρώθηκε και έχει παραδοθεί».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι πλέον «ολοκληρώνονται οι υποδομές που μας επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας ως πύλης προς την Ευρώπη και ενός σημαντικού παγκόσμιου κόμβου διαμετακομιστικού εμπορίου».

Επίσης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, έκανε λόγο για την ολοκλήρωση «ενός από τα μεγαλύτερα εμπορευματικά κέντρα στην Ευρώπη με την πιο σύγχρονη τεχνολογία και τα πιο σύγχρονα συστήματα». Τους επόμενους μήνες, πρόσθεσε, θα ολοκληρωθεί και η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη τρέχει ο διαγωνισμός για το εμπορευματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.