Οι παλαιότερες γενιές μάθαιναν να προβλέπουν τις καιρικές συνθήκες, δίνοντας έμφαση στις αλλαγές της φύσης αλλά και τις συμπεριφορές των ζώων. Οι συμπεριφορές των ζώων αρκούσαν για να προβλέψουν τη βαρυχειμωνιά του χρόνου.

Συγκεκριμένα, κινήσεις πουλιών, εντόμων και άλλων ζώων είναι ικανές να λειτουργήσουν ως «φάροι» του καιρού, «χαρτογραφώντας» τις επερχόμενες αλλαγές του καιρού.

Στα χνάρια των παλιών βάδισαν και οι κάτοικοι στην Κρήτη, προκειμένου να βρεθούν ένα βήμα μπροστά από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που μας επιφυλάσσει ο φετινός χειμώνας.

Στις Βρύσες Αμαρίου, στο Ρέθυμνο, ο Νίκος Φουντεδάκης κατάφερε να εφοδιαστεί με τα κατάλληλα όπλα, απλά παρατηρώντας ένα πλήθος από σφήκες με φαρμακερό κεντρί. Πρόκειται για ένα σημάδι που τον προειδοποίησε για το βαρύ χειμώνα που θα «έντυνε» το χωριό, οδηγώντας τον στο να μαζέψει στο σπίτι του μεγάλες ποσότητες ξυλείας για να αντέξει τις χαμηλές θερμοκρασίες.

«Οι παλιοί μας παρατηρούσαν τις αντιδράσεις των εντόμων, πουλιών και ζώων, έκαναν τις προβλέψεις τους και δεν έπεφταν έξω» λέει ο κ. Φουντεδάκης.

Μάλιστα, ως έμπειρος κυνηγός παρατήρησε πως οι λαγοί που κυνηγάει έχουν παραπάνω από το κανονικό λίπος. Η ένδειξη αυτή μαρτυρά πως το ζώο τράφηκε περισσότερο, προκειμένου να επιβιώσει στις δύσκολες μέρες. Ο ίδιος μάλιστα σημειώνει πως φέτος οι λαγοί είναι «νεφρόχωστοι», δηλαδή οι νεφροί τους είναι «μέσα στο λίπος», γεγονός που μαρτυρά ότι τράφηκαν αρκετά προκειμένου να προετοιμάσουν τον οργανισμό τους ώστε να αντέξουν στις χαμηλές θερμοκρασίες που επιφυλάσσει ο φετινός χειμώνας.