Μεγαλύτερη κατανόηση για τις αγωνίες και τις ανάγκες της Ελλάδας και άλλων εταίρων ζητά από τους Γερμανούς ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος να ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις ευρωεκλογές του 2019.

Ταυτόχρονα τονίζει ότι ήταν σωστή η επιλογή «παρ’ όλες τις δυσκολίες» να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Στη συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» που κυκλοφορεί σήμερα, ο πρόεδρος της Ομάδας των ευρωβουλευτών του «ΕΛΚ» καλεί την ΕΕ πρέπει να αντλήσει διδάγματα από την ευρωκρίση.

«Όταν στην Ιταλία, την Ελλάδα ή την Ισπανία ένας μεγάλος αριθμός νέων είναι χωρίς εργασία, όταν σε αυτές τις χώρες απειλείται να δημιουργηθεί μία χαμένη γενιά, αυτό δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορους τους οικονομικά ισχυρούς εταίρους όπως τη Γερμανία, τη Γαλλία», λέει ο Βέμπερ. «Αυτή η κατανόηση για τις αγωνίες και ανάγκες των γειτόνων μας κάποιες φορές έλειψε από εμάς τους Γερμανούς», διαπιστώνει ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός.

Στο ερώτημα εάν το κόμμα του, «Χριστιανοκοινωνική Ένωση» (CSU), θα αξιοποιήσει στον προεκλογικό αγώνα των επικείμενων ευρωεκλογών, ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς όπως τον Πέτερ Γκαουβάιλερ, ο οποίος στις προηγούμενες ευρωεκλογές ζητούσε τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το ευρώ και εάν αυτές οι θέσεις του CSU ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, ο Βέμπερ απαντά ότι σε έναν προεκλογικό αγώνα δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά μηνύματα. «Αυτό το διαπιστώσαμε στo CSU επώδυνα στις προηγούμενες ευρωεκλογές», λέει ο Βέμπερ.

«Με την υποψηφιότητά μου είναι σαφές ότι το CSU μάχεται για μία θετική εικόνα της Ευρώπης, όπως έπραξαν ο Χέλμουτ Κολ και ο Τέο Βάιγκελ, όταν αγωνίστηκαν στη δεκαετία του 90 για τη θέσπιση του Ευρώ. Δεν ήταν προσφιλές, αλλά έβλεπαν μπροστά», σημειώνει ο Βέμπερ. «Εξίσου σωστό ήταν», τονίζει, «ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».