Γιατί μαμά ο ουρανός είναι μπλε; Πόσο μακριά είναι τα αστέρια; Γιατί δεν έχουμε ουρές όπως τα ζώα; Πως γίνονται τα παιδιά; Γιατί το νερό στη θάλασσα έχει αλάτι; Γιατί τα κορίτσια είναι διαφορετικά από τα αγόρια; Που πάμε όταν πεθαίνουμε; Η ερώτηση «γιατί μαμά;» είναι αυτή που ακούς από τη στιγμή που το παιδί σου αρχίζει να επικοινωνεί λεκτικά μαζί σου, και θα συνεχίσει να σου την απευθύνει για χρόνια στην προσπάθειά του να κατανοήσει τον κόσμο μέσα από εσένα, επειδή είναι γεμάτο απορίες και ζητά εξηγήσεις για τα πιο ανεξήγητα φαινόμενα, λεπτομέρειες για τις πιο παράξενες καταστάσεις, γνώσεις για ζητήματα που δεν θυμάσαι, κάποια που δεν έχεις ξανακούσει, και άλλα που στο μυαλουδάκι του μοιάζουν παράλογα ή αδύνατα.

Οσο πολυσχιδής και να είσαι, εννοείται πως δεν θα ξέρεις να απαντήσεις σε όλα, και θα διαβάσεις, και θα ανατρέξεις στο Διαδίκτυο, και θα ρωτήσεις ακόμη και τους μεγαλύτερους της οικογένειας προκειμένου να φανείς…. αντάξια στον ρόλο του φωτεινού παντογνώστη.

Ολα θα τα κάνεις προκειμένου να μην απαντήσεις στο «γιατί;» του μικρού σου με το «γιατί έτσι». Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι αυτή η απάντηση δεν ικανοποιεί την περιέργειά του, και του δημιουργεί περαιτέρω σκέψεις, ακόμη και ότι ίσως θέλεις να του αποκρύψεις ή το χειρότερο… ότι δεν ενδιαφέρεσαι για όλα όσα τον απασχολούν.

Αν ο μικρός σου δεν σταματά να σε ρωτά, οπλίσου με υπομονή και άκου με ενδιαφέρον κάθε ερώτημα που σου απευθύνει, συγκρατώντας έστω και με τη βία τα γέλια που σου έρχονται, και χωρίς να εκφράσεις την αμηχανία, που νιώθεις, σε τυχόν άβολες ερωτήσεις του.

Φρόντισε να απαντάς στις ερωτήσεις του παιδιού με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια και δίνοντας πάντα τεκμηριωμένες απαντήσεις που να μπορεί να κατανοήσει βάσει ηλικίας και εμπειριών.

Αν σε ρωτά το ίδιο πράγμα πολλές φορές σημαίνει ότι ενδεχομένως η αρχική σoυ απάντηση δεν του έλυσε την απορία, οπότε προσπαθήστε να του εξηγήσεις με απλούστερα λόγια.

Εάν δεν γνωρίζεις κάτι παραδέξου το, και ψάξτο για να δώσεις έστω με μικρή καθυστέρηση την τεκμηριωμένη απάντηση. Η κάντε την σχετική έρευνα και μαζί.

Σε ότι και αν σε ρωτήσει το παιδί, καλό είναι να του απαντήσεις με ειλικρίνεια και βέβαια χωρίς να το τρομάξεις.

Συνειδητοποίησε ότι το παιχνίδι των ερωταποκρίσεων μαθαίνει στο παιδί να ενδιαφέρεται για το τι και το πως των πραγμάτων.

Ετσι ή αλλιώς φρόντισε να εμπλουτίσεις την παιδική σας βιβλιοθήκη με εικονογραφημένα βιβλία γνώσεων για παιδιά προσχολικής ηλικίας που απαντούν στις συχνότερες απορίες των παιδιών μετά τα τρία έτη, με απλό τρόπο, αλλά και καθοδηγούν τους γονείς στο να δίνουν σύντομες, κατανοητές και σωστές απαντήσεις.

Τα βιβλία πέρα από την εκάστοτε γνώση που θα προσφέρουν στο παιδί σου, ικανοποιώντας την περιέργειά του, την ενισχύουν, πηγαίνοντάς την ένα βήμα παραπέρα, και ταυτόχρονα ενισχύουν τον κύκλο μάθησης και την φιλομάθειά του, βοηθώντας το και για τη συνέχεια , καθώς το παιδί σταδιακά αρχίζει να μελετάει μόνο του, ένα από τα σημαντικότερα μαθήματά που μπορεί αν πάρει στα πρώτα χρόνια της ζωής του και θα του χρειαστεί για τα επόμενα τουλάχιστον είκοσι χρόνια, αν όχι για όλη του τη ζωή. Καλό διάβασμα λοιπόν!