Το 5ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε το πρωί ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, προκειμένου να μιλήσει με τους δασκάλους αλλά και τους γονείς του σχολείου, ύστερα από το περιστατικό αποκόλλησης ανεμιστήρα οροφής, που έπεσε σε δύο μαθητές την περασμένη Πέμπτη. Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ.Ανανιάδης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», εκφράζοντας την άποψη ότι αφού η λειτουργία των σχολείων έχει περάσει στην ευθύνη των δήμων, θα έπρεπε να γίνεται από αυτούς ένας συνολικός έλεγχος καλής λειτουργίας.

«Όλη η λειτουργία των σχολικών κτηρίων έχει περάσει στον δήμο. Τώρα ο δήμος επιβλέπει όλο το κτήριο και δεν θα δει ότι υπάρχει και ανεμιστήρας οροφής;», αναρωτήθηκε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης. Όπως τόνισε ο κ. Ανανιάδης, «υπάρχει ανεμιστήρας σε κάθε τάξη στο σχολείο αυτό. Κανονικά έπρεπε να γίνει ένας έλεγχος να τους δουλέψουν σε όλες τις κλίμακες για να δουν αν ο ανεμιστήρας είναι καλά βιδωμένος στην οροφή».

Ο ανεμιστήρας έπεσε στο κέντρο της αίθουσας, σημείωσε ο κ. Ανανιάδης «και θα μπορούσαμε να είχαμε πιο δυσάρεστα αποτελέσματα. Άνοιξε τον ανεμιστήρα η δασκάλα και ξαφνικά έπεσε. Ήταν τεχνικό θέμα»

Το σχολικό κτήριο βάφτηκε το καλοκαίρι, ωστόσο ένας συνολικός έλεγχος ενδεχομένως από μικτά κλιμάκια θα ήταν η πιο ασφαλής επιλογή, υποστήριξε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης. «Μπαίνουμε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες όταν έχεις ένα κτήριο και το βάφεις, δεν μπορείς να ελέγξεις έναν ανεμιστήρα, είναι τόσο δύσκολο για μια υπηρεσία να το κάνει; Αν έκανε μία δοκιμή το καλοκαίρι ή αρχές Σεπτεμβρίου θα έβλεπαν ότι δεν ήταν καλά στερεωμένος στην οροφή» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ανανιάδη, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε επαφή με τον δήμο και την τεχνική υπηρεσία του. «Έχει την επίβλεψη και μετά την αυτοψία θα διαπιστώσει αν το είναι κτήριο κατάλληλο». Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε μάλιστα ότι η αυτοψία θα περιλαμβάνει και ένα τμήμα του σχολείου, το οποίο είχε κριθεί -ύστερα από έλεγχο του 2014- ότι έχει σοβαρά δομικά και στατικά προβλήματα (για το οποίο μιλά και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 5ου Δημοτικου Σχολείου Θεσσαλονίκης)

«Υπάρχει ένα έλεγχος το 2014, ο οποίος κρίνει το βορειοανατολικό μέρος του σχολείου είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο λόγω καθίζησης» καταλήγει ο κ. Ανανιάδης.

Όπως είχε τονίσει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιούλη Ρανέλλα, «την αρχική απόφαση για την τοποθέτηση πρόσθετου εξοπλισμού όπως ανεμιστήρες, τη λαμβάνει η διεύθυνση του σχολείου και η συντήρηση γίνεται από τους ίδιους. Η πάγια θέση του δήμου για την τοποθέτηση τέτοιων είναι αρνητική και σε σπάνιες περιπτώσεις καλύπτονται έξοδα εγκατάστασης».