Εν ευθέτω χρόνω οι πρόσφυγες θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους «για να ανοικοδομήσουν τις χώρες τους», δήλωσε σήμερα ο Δαλάι Λάμα, σε ομιλία του στο Μάλμε της Σουηδίας, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη ανήκει στους Ευρωπαίους».

Μιλώντας σε ένα συνέδριο που οργανώθηκε στην πόλη αυτή, η οποία φιλοξενεί μια σημαντική κοινότητα μεταναστών, ο Δαλάι Λάμα υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη είναι «ηθικά υπεύθυνη» σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας «σε έναν πρόσφυγα η ζωή του οποίου απειλείται πραγματικά».

«Δεχτείτε τους, βοηθήστε τους, εκπαιδεύστε τους… Αλλά στο τέλος, θα πρέπει να αναπτύξουν τη δική τους χώρα», είπε ο πνευματικός ηγέτης του Θιβετιανού Βουδισμού, ο οποίος εγκατέλειψε το 1959 το Θιβέτ και ζει εξόριστος στην Ινδία, μετά την καταστολή της εξέγερσης στη χώρα του από τις κινεζικές δυνάμεις. Το 1989 ο Δαλάι Λάμα τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

«Πιστεύω ότι η Ευρώπη ανήκει στους Ευρωπαίους», συνέχισε ο 83χρονος Δαλάι Λάμα, εκτιμώντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν στους πρόσφυγες να καταλάβουν ότι τελικά θα πρέπει να ασχοληθούν με το μέλλον της δικής τους χώρας και να βοηθήσουν στην ανάπτυξή της.