Έργα υποδομών οδικού, αντιπλημμυρικού και πολιτιστικού χαρακτήρα στον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, ύψους 2,65 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής με στόχο την προστασία και τη γενικότερη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Συγκεκριμένα, βάση των προγραμματικών συμβάσεων που συνυπέγραψαν η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς, άνοιξε ο δρόμος για την αποκατάσταση της γέφυρας στη θέση «Βελανιδιά», προκειμένου να διασφαλιστεί η βατότητα και να επανασυνδεθεί η περιοχή στους βασικούς οδικούς άξονες. Η γέφυρα είχε υποστεί ζημιές στη διάρκεια παλαιότερου πλημμυρικού φαινομένου όταν υπερχείλισε το ρέμα της Ραφήνας, με αποτέλεσμα την κατολίσθηση πρανών της.

Με το έργο, προϋπολογισμού 119.957 ευρώ, θα κατασκευασθούν: τοίχος αντιστήριξης και στις δύο όχθες του ρέματος σε μήκος 25 περίπου μέτρων, οπλισμένο επίχωμα, υπόβαση και βάση οδοστρωσίας σε όλη την περιοχή της γέφυρας, κατασκευή καναλιού αποστράγγισης και στηθαίου ασφαλείας σε όλο το μήκος της επέμβασης, σύστημα ανάρτησης στο πλαϊνό μέρος της γέφυρας για τη διέλευση των αγωγών Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Ο.Κ.Ω.) καθώς και κιγκλίδωμα στα πλαϊνά της γέφυρας.

Αποπεράτωση του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου Ραφήνας

Επίσης, δρομολογήθηκε η αποπεράτωση του αμφιθεάτρου με όλες τις σχετικές υποδομές και εγκαταστάσεις του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου Ραφήνας, έργο προϋπολογισμού 1.494.200 ευρώ.

Με την ολοκλήρωσή του, ο δήμος θα αποκτήσει ένα σύγχρονο θέατρο δυναμικότητας 185 θέσεων, σε ένα ενεργειακά αναβαθμισμένο κτίριο και θα αποδοθεί στους πολίτες ένας χώρος τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή που θα συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας.

Το έργο περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της κατασκευής του υπάρχοντος κελύφους της αίθουσας θεάτρου στο Πνευματικό Κέντρο, με παράλληλη αύξηση της δυναμικότητάς του (προσθήκη εξώστη), καθώς και την ολοκλήρωση των εργασιών για τον απαιτούμενο εξοπλισμό (καθίσματα, σκηνή). Πρόκειται για αναγκαίο έργο δεδομένης της ύπαρξης ενός ατελείωτου κατασκευαστικά τμήματος κτιρίου, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο.

Μελέτη οριοθέτησης - διευθέτησης ρεμάτων και προσαρμογή ρυμοτομικού σχεδίου σε περιοχές του δήμου

Στο ίδιο πλαίσιο, η Περιφέρεια και ο δήμος υπέγραψαν και δρομολόγησαν την εκπόνηση μελέτης προϋπολογισμού 1.041.798 ευρώ, για την οριοθέτηση - διευθέτηση των ρεμάτων και την προσαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου σε περιοχές του δήμου.

Σκοπός της μελέτης είναι η προσαρμογή του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του οικοδομικού συνεταιρισμού Αγίου Σπυρίδωνα Πικερμίου με οριοθέτηση - διευθέτηση ρεμάτων, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής (δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας) στην περιοχή, που διακόπηκαν έπειτα από την απόφαση αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών στις παραρεμάτιες ζώνες της, εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχής του συνεταιρισμού.

Το αντικείμενο της μελέτης αφορά στην αναθεώρηση της εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης, σε συνδυασμό με την οριοθέτηση και τη διευθέτηση των ρεμάτων εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχής των οικοδομικών συνεταιρισμών Αγίου Σπυρίδωνα και Διώνης.

Η οριοθέτηση των ρεμάτων θα εκπονηθεί σε συνολικό μήκος 11.000 μέτρων, ενώ η μελέτη περιλαμβάνει την επικαιροποίηση και συμπλήρωση της υπάρχουσας τοπογραφικής αποτύπωσης των ρεμάτων, για την υποστήριξη των υδραυλικών μελετών και της πολεοδομικής μελέτης. Επίσης, περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές μελέτες για την οριοθέτηση των ρεμάτων και για τα απαιτούμενα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, καθώς και οι αναγκαίες γεωλογικές μελέτες για την οριοθέτηση των ρεμάτων και για την προσαρμογή - αναθεώρηση της εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από