Σε άλλη… χώρα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, καθώς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους με αφορμή την 83η ΔΕΘ ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι στην Ελλάδα όλα πάνε καλά και η κυβέρνησή του έχει κάνει τα πάντα με σχέδιο που εφαρμόζει απαρέγκλιτα από το 2015.

Ο Αλέξης Τσίπρας αρκετές φορές επανέλαβε ότι η οικονομία πάει καλά κι ότι η χώρα πάει καλά κατηγορώντας όσους του ασκούν κριτική ότι δεν θέλουν το καλό της Ελλάδας. Δεν είπε κουβέντα για την επενδυτική έκρηξη που χρειάζεται η χώρα και κράτησε «κρυφές» τις επενδύσεις που θα έρθουν από το εξωτερικό.

Χαρακτήρισε εθνικά ωφέλιμη τη συμφωνία των Πρεσπών αποφεύγοντας ωστόσο να δεσμευτεί ότι θα πάει σε δημοψήφισμα προφανώς φοβούμενος ότι ο ελληνικός λαός θα απορρίψει τις αποφάσεις του.

Εριξε το μπαλάκι μάλιστα στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι αν θέλει η ΝΔ να πάει και να ακυρώσει τη συμφωνία και να εξηγήσει στους συμμάχους και το ΝΑΤΟ την απόφαση αυτή. Αποκάλυψε επί της ουσίας ότι παγίδευσε την Ελλάδα με τη συμφωνία των Πρεσπών και τη δέσμευσε για πάντα να αποδεχθεί το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», που όμως έχει γίνει «Μακεδονία από όλους και με σφραγίδα ελληνική.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι τα Σκόπια με τις δηλώσεις του ομολόγου του Ζ. Ζάεφ τον τελευταίο καιρό, παρεκκλίνει απ΄όσα συμφωνήθηκαν στις Πρέσπες και απέδωσε το γεγονός αυτό στην κατάσταση που επικρατεί πριν το δημοψήφισμα για την κύρωση της συμφωνίας στη γειτονική χώρα. Συνέστησε στη γειτονική χώρα να σταματήσει αυτές τις ρητορικές ενω αναφερόμενος στον Π. Καμμένο και τις σοβαρές ενστάσεις που έχει διατυπώσει για το ονοματολογικό, είπε πως κατανοεί τη στάση του αλλά είναι σχεδόν σίγουρος πώς δεν πρόκειται να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση.

«Επειδή όμως τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχουμε ειλικρινή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Δέσμευσε έτσι τον Πάνο Καμμένο να αποκαλύψει τι θα κάνει ή… άθελά του αποκάλυψε ότι οι ΑΝΕΛ θα κάνουν κωλοτούμπα και στο «Μακεδονικό».

Λίγο αργότερα, επανήλθε στο θέμα με αφορμή άλλη ερώτηση, και διευκρίνησε ότι η συμφωνία θα έρθει για κύρωση στη Βουλή και θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών. Αντιστοίχως, εξέφρασε την αισιοδοξία αλλά και την ελπίδα, να κερδίσει «ο φίλος μου ο Ζάεφ το δημοψήφισμα». Προφανώς ο πρωθυπουργός γνωρίζει κάτι περισσότερο για τον μαγικό αριθμό των 151 βουλευτών που πρέπει να συγκεντρώσει. Είτε με την… αποστασία βουλευτών από άλλα κόμματα είτε με τη συναίνεση των ΑΝΕΛ.

Ο πρωθυπουργός επιμένει να υποβαθμίζει την οργή των πολιτών ενώ χαρακτήρισε «ακραία» τα χθεσινά συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Μάλιστα, κατά την άποψή του παρατηρήθηκε και έλλειψη μαζικότητας και τα διαφοροποίησε από τα προηγούμενα.

Υπεραμύνθηκε ωστόσο το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ελεύθερα υπερασπιζόμενοι τις απόψεις τους λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα την άποψη του».

Συγκεκριμένα στην πρώτη ερώτηση ερώτηση που εδέχθη κατά την συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός σχολίασε τα χθεσινά συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι φανερό, εκτός από την έλλειψη μαζικότητας, ότι οι πολίτες δεν είχαν την αντίστοιχη ευαισθησία που υπήρχε τον Φεβρουάριο, αλλά είχε ακραίο χρώμα. Θέλω να πω στους πολίτες ότι πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη ρητορική του μίσους και δεν πρέπει κανείς να παίζει με τις ευαισθησίες τους για εθνικά θέματα».

Μάλιστα, υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας λέγοντας ότι «αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη για τη Θεσσαλονίκη και είναι θετική για την πόλη καθώς ανοίγει δρόμο στη Βόρεια Ελλάδα για να γίνει ατμομηχανή της οικονομίας, να γίνει γέφυρα των Βαλκανίων».

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στα Σκόπια λίγο πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, η οποία μερικές φορές ξεπερνά τα συμφωνηθέντα» και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει, παρά την προεκλογική διαδικασία (σ.σ. στη γείτονα χώρα), να παραμένουν μέσα στα πλαίσια των συμφωνηθέντων».

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της στάσης του απέναντι στο «Μακεδονικό» λέγοντας ότι δεν είχε πάντα τη θέση που τώρα διαμηνύει για το ζήτημα κατηγορώντας τον για «ακραία τυχοδιωκτική πολιτική και στάση αμοραλισμού».

Προέτρεψε δε τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει στάση και να μην «κρατά μια στάση πολιτικού αμοραλισμού, επικίνδυνη για τα εθνικά θέματα. Είναι ακραία θέση και το κάνει για να διατηρήσει τη σταθερότητα στο κόμμα του και να αλιεύσει στα θολά νερά των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς».

Χαρακτήρισε δε τον πρόεδρο της ΝΔ «τζάμπα μάγκα» και τον προέτρεψε να δηλώσει δημόσια ότι δε θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αν πιστεύει ότι είναι εθνικά επιζήμια. «Να πει «θα ακυρώσω τη Συμφωνία». Να το πει στο ΝΑΤΟ. Να το πει την επόμενη Κυριακή. Να μην παίζει με τα εθνικά θέματα, ειδικά όταν διεκδικεί να γίνει πρωθυπουργός. Να μην κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εγώ είμαι αποφασισμένος να πράξω αυτό που θεωρώ ότι είναι εθνικό συμφέρον», τόνισε.

«Ουδείς μιας πίεσε για το Μακεδονικό»

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός αν δέχτηκε πιέσεις από το εξωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι «ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό», επισημαίνοντας ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές διαχρονικά, αλλά και του ίδιου και του ΥΠΕΞ στον οποίο οφείλεται αυτή η επιτυχία.

«Αδράξαμε τη μεγάλη ευκαιρία που έδωσε η πολιτική αλλαγή στη γείτονα χώρα», τόνισε.

Προσέθεσε ότι είναι μια εξέλιξη που ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα γιατί είναι βήμα προς την ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία και σημείωσε ότι αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβεβαίωσε δε ότι αν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση σε ζητήματα που θα ήταν μη επωφελή για τη χώρα, «δεν υπήρχε περίπτωση να ενδώσουμε».

Σε άλλη ερώτηση σχετική και πάλι και τον «διπλωματικό παράγοντα» και την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η «η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα, όπως είπε ο κ. Μίτσελ, μπορεί να παίζει ρόλο. Αλλά η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και δεν δέχεται υποδείξεις. Εμείς πήραμε πρωτοβουλία για το θέμα της ονομασίας. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάναμε εκπτώσεις από τις πάγιες θέσεις. Δεν είμαστε εμείς που χρειαζόμαστε ψήφους της αντιπολίτευσης για να γίνει η αλλαγή Συντάγματος. Οι δύο χώρες δεν είναι ισότιμες, αλλά δεν θέλαμε Συμφωνία τύπου Βερσαλιών. Θέλαμε ειρήνη και φιλία με τους γείτονές μας».

Για την οικονομία

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε χτες είναι τα απαραίτητα και ότι είναι απολύτως εφικτά. Σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και για κοινωνικό μέρισμα.

Τόνισε ότι αυτά που εξήγγειλε χτες δεν αποτελούν πισωγύρισμα αλλά μέτρα που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πόσο μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους έναν χρόνο πριν, να χτιστεί το «δημοσιονομικό μαξιλάρι» που είναι κοντά στα 30 δισ. ευρώ και διασφαλίζει για τα επόμενα δυόμιση χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές σε περιόδους όπου οι αγορές βρίσκονται σε αναταράξεις.

«Έχουμε την πολυτέλεια σήμερα να παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις αγορές που οφείλονται σε εξωγενείς λόγους», είπε, προσθέτοντας ότι συνεπώς κάποια στιγμή προφανώς θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή ώστε να βγούμε και να δανειστούμε με πολύ καλό επιτόκιο.

Επέμεινε ότι δεν χρειαζόταν την πιστοληπτική γραμμή, ούτε το waver όπως επίσης κι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πάει στις αγορές γιατί έχει «μαξιλαράκι» ασφαλείας. Ωστόσο, δεν είπε τι θα γίνει αν αυτό το «μαξιλαράκι» εξανεμιστεί και χρειαστεί ο δανεισμός με τόσο ψηλά επιτόκια.

για τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν το 4%, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «με τους εταίρους μας συμφωνήσαμε να χτίσουμε ένα μαξιλάρι ρευστότητας περί τα 30 δισ. ευρώ και διασφαλίζει για τα επόμενα 2.5 χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές προκειμένου να δανειστεί για να αποπληρώσει τα χρέη της». «Δεν μας απασχολεί αν οι αγορές βρίσκονται σε κατάλληλη στιγμή» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως «αν δεν είχαμε το μαξιλάρι, η χώρα θα οδηγούνταν σε κεκαλυμμένο μνημόνιο μέσα από μία πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Δεν έχουμε μνημόνιο αλλά εμπιστοσύνη στον διεθνή παράγοντα και συνεχίζουμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουμε τις αποδόσεις μας». Ακόμη, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχολιάζοντας πως «το τσίμπημα στα 10ετη ομόλογα ευθύνονται στις διεθνείς αναταραχές και όχι στις παροχές μας, όπως έλεγε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας».

Προϋπολογισμός

Για τον προϋπολογισμό επισήμανε πως «θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό και, αν επιβεβαιωθεί ότι είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο, θα αναιρεθεί το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ που έλεγε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο το 2018 και το 2019». «Από εκεί και πέρα, εμείς θα προσθέσουμε μία σειρά από επιχειρήματα που θα ενισχύουν το αφήγημά μας στους εταίρους μας. Δεν θα προβούμε σε μέτρα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση ή τον πυρήνα διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων που προχωρήσαμε και ήταν αναγκαίες, όπως η ρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων. Όποια περικοπή δαπανών, θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου και δεν θα έχει επίπτωση στη δομή και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Ερωτηθείς σχετικά με τις δεσμεύσεις που αφορούν επόμενες κυβερνήσεις, σημείωσε ότι «τα μέτρα που εξήγγειλα θα ψηφιστούν ως το τέλος του 2018 για να εφαρμοστούν στις αρχές του 2019. Η μόνη μου προνομοθέτηση για το 2020 αφορά τον ΕΝΦΙΑ κι αυτό γιατί δεν θέλουμε να πάμε μόνο σε μία μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά αλλά για μία δομική αλλαγή στον ίδιο τον φόρο. Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πει ότι θα ακυρώσει αυτές τις, όπως τις λέει, παροχές. Μπορεί να βγει και να πει ότι όσα πέτυχε η κυβέρνηση θα τα ακυρώσει», σημείωσε ο πρωθυπουργός που κατέστησε σαφές ότι ο στόχος των προνομοθετημένων μέτρων είναι να δημιουργήσουν αδιέξοδο στην επόμενη κυβέρνηση και όχι να ελαφρύνουν τα βάρη στα ελληνικά νοικοκυριά.

Μάλιστα, για την ανεργία ανέφερε ότι «έχουμε μία μείωση στο 19%» και συμπλήρωσε ότι «έχουμε βάλει στόχους και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και των ανισοτήτων. Ο στόχος είναι να γίνουμε μία κανονικά χώρα – πρότυπο με την ανεργία στο 10%. Θέλουμε αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα για τους πολίτες». Σημείωσε δε, ότι «κάποιοι εργοδότες δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από αυτό εξαιτίας των ελέγχων» και κατέληξε λέγοντας πως «η εργασία είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας».

Απέφυγε επιμελώς να μιλήσει για τις επενδύσεις που θα έρθουν στην Ελλάδα, λέγοντας μόνο ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ.