Τον τίτλο της πόλης του ποδηλάτου σε πανελλαδικό επίπεδο -και όχι άδικα- διεκδικεί η πόλη της Καρδίτσας, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της χρησιμοποιούν καθημερινά ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους.

Η Καρδίτσα, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο σε μήκος δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί παρά να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να υλοποιεί μέτρα που έχουν ως αφετηρία τη χρήση του ποδηλάτου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία του δήμου Καρδίτσας να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους του να χρησιμοποιούν ποδήλατο για τις εξωτερικές εργασίες που τους ανατίθενται και να περιοριστούν ταυτόχρονα, στις απολύτως αναγκαίες, οι μετακινήσεις με τα υπηρεσιακά οχήματα εντός της πόλης. Έτσι λοιπόν, ο δήμος Καρδίτσας προμηθεύτηκε οκτώ ποδήλατα για τις ανάγκες των υπηρεσιών του.

Η παραλαβή των υπηρεσιακών ποδηλάτων έγινε από τον δήμαρχο Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκο. Δύο από τα ποδήλατα θα δοθούν για χρήση στη Δημοτική Αστυνομία, δύο στην Τεχνική Υπηρεσία και Πολεοδομία του δήμου, δύο στις Διοικητικές και Οικονομικές Υπηρεσίες, ένα στο Κέντρο Κοινότητας του δήμου Καρδίτσας και ένα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου.

Ο δήμαρχος Καρδίτσας, Φώτης Αλεξάκος, δήλωσε σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ως δημοτική Αρχή δίνουμε προτεραιότητα σε έργα και δράσεις που προωθούν τη χρήση του ποδηλάτου από τους δημότες για τις αστικές μετακινήσεις τους. Η χρήση ποδηλάτων από τους υπαλλήλους του δήμου για υπηρεσιακές ανάγκες, θα διευκολύνει τη λειτουργία των υπηρεσιών, θα περιορίσει τη χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων και ταυτόχρονα θα δυναμώσει το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στην τοπική κοινωνία για περαιτέρω μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης».

Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούνιο, Παγκόσμια Ημέρα του Ποδηλάτου, οι Καρδιτσιώτες πραγματοποίησαν ένα νοσταλγικό ταξίδι πίσω στον χρόνο με ορθοπεταλιές. Η πλατεία Πλαστήρα αποτέλεσε χώρο συνάντησης και έκθεσης παλιών ποδηλάτων που αγοράστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους πριν από σχεδόν μισό αιώνα και συνεχίζουν ακόμη να τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι σε μεγάλη πλέον ηλικία, τα παιδιά ή τα εγγόνια τους, ποδήλατα στα οποία η κάθε οικογένεια έχει βάλει τη δική της σφραγίδα. Μια εκδήλωση που ανέδειξε για μια ακόμα φορά την πολυετή και βαθιά σχέση της πόλης της Καρδίτσας και των Καρδιτσιωτών με το ποδήλατο.