Ο αμερικανικός στρατός σκοπεύει να ανακατανείμει βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την οποία έχει δεσμευτεί έως σήμερα στο Πακιστάν, λόγω της απουσίας "αποφασιστικής δράσης" του Ισλαμαμπάντ για την υποστήριξη της στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή και έναντι της απειλής των ριζοσπαστικών ισλαμιστικών ομάδων.

"Λόγω έλλειψης αποφασιστικής δράσης από το Πακιστάν για την υποστήριξη της Στρατηγικής για τη νότια Ασία (...), 300 εκατομμύρια δολάρια (στην πραγματικότητα 323,6 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων μη πακιστανικών κονδυλίων) επαναπρογραμματίστηκαν (από το υπουργείο Άμυνας) τον Ιούνιο/Ιούλιο του 2018 για άλλες επείγουσες προτεραιότητες", δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Κον Φόκνερ.
Ο Φόκνερ πρόσθεσε ότι στο εξής αναμένεται "το Κογκρέσο να αποφασίσει εάν αυτό το αίτημα θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί".

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τις πακιστανικές αρχές ότι αψηφούν ή ακόμα ότι συνεργάζονται με ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Αφγανών Ταλιμπάν.
Το Πεντάγωνο ασκεί πιέσεις ώστε το Ισλαμαμπάντ να καταπολεμήσει τις ομάδες αυτές, οι οποίες εξαπολύουν επιθέσεις στο Αφγανιστάν από περιοχές όπου επικρατεί ανομία στο Πακιστάν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Στην αρχή της χρονιάς, οι Αμερικανοί είχαν ήδη ανακοινώσει τη διακοπή χορήγησης βοήθειας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια στο Πακιστάν, και η Ουάσινγκτον δήλωνε έτοιμη να παγώσει βοήθεια έως και 2 δισεκ. δολαρίων.

Η απόφαση ελήφθη λίγες μέρες μετά τις απειλές που εκτόξευσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, την 1η Ιανουαρίου 2018: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες χορήγησαν ανοήτως βοήθεια 33 δισεκ. δολαρίων στο Πακιστάν τα τελευταία 15 χρόνια και αυτοί δεν μας έδωσαν τίποτα σε αντάλλαγμα εκτός από ψέματα και δολιότητα, περνώντας την ηγεσία μας για ηλίθια".

"Προστατεύουν τους τρομοκράτες που κυνηγάμε στο Αφγανιστάν, χωρίς μεγάλη βοήθεια. Αυτό τελείωσε!", είχε δηλώσει ο Τραμπ.

Το Πακιστάν διεξήγαγε σφοδρές επιχειρήσεις εναντίον ορισμένων ομάδων ισλαμιστών μαχητών που απειλούν την εθνική του ασφάλεια, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι αυτό δεν αρκεί.
Τον Μάρτιο, αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι οι Πακιστανοί "έκαναν το ελάχιστο για να φανούν πως αντιδρούν στα αιτήματά μας", "αλλά δεν είδαμε από την πλευρά τους την πιο δυναμική προσέγγιση που περιμένουμε και για την οποία ξέρουμε ότι είναι ικανοί".

Διάφορες ομάδες ισλαμιστών μαχητών απειλούν την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αφγανική κυβέρνηση και έχουν επιτεθεί και σκοτώσει πολλούς αμερικανούς στρατιώτες, που εστάλησαν εκεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

"Συνεχίζουμε να ασκούμε πιέσεις στο Πακιστάν προκειμένου να στοχεύει αδιακρίτως όλες τις τρομοκρατικές ομάδες", δήλωσε ο Φόκνερ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από