Ο ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία υπόσχεται, πως οι αναταράξεις στις αγορές θα πάρουν τέλος πριν από το τέλος του μήνα, μόλις ανακοινωθεί ο προϋπολογισμός του 2019 που θα σέβεται τη δημοσιονομική σταθερότητα.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει επανειλημμένα πως η δημοσιονομική σταθερότητα θα γίνει σεβαστή και μέσα στις επόμενες εβδομάδες με τον προϋπολογισμό οι προθέσεις αυτές θα μεταφρασθούν σε πράξεις», διαβεβαιώνει ο ιταλός υπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα La Repubblica, «Τότε το σπρεντ θα μειωθεί», δηλώνει ακόμη ο υπουργός.

Αυτό το «σπρεντ», η διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία και σ’ εκείνο με το οποίο δανείζεται η Ιταλία, έφθασε την Παρασκευή τις 290 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και έναν χρόνο.

Και «πριν από το τέλος του μήνα, οι αναταράξεις θα εξαφανισθούν», σύμφωνα με τον Τρία, έναν μετριοπαθή οικονομολόγο ο οποίος καθησυχάζει διαρκώς τις αγορές σχετικά με την οικονομική πολιτική την πρώτης κυβέρνησης με επικεφαλής ένα λαϊκιστικό κόμμα σε μια από τις ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι οίκοι αξιολόγησης παραμένουν πάντως επιφυλακτικοί. Ένας εξ αυτών, ο Fitch, διατήρησε τελικά το βράδυ της Παρασκευής την αξιολόγηση του ιταλικου χρέους στο ΒΒΒ, εμφανιζόμενος παράλληλα απαισιόδοξος για την προοπτική του αφού την μείωσε από «σταθερή» σε «αρνητική». «Μετά τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού, ο Fitch προβλέπει μια κάποια δημοσιονομική χαλάρωση που θα αφήσει περισσότερο εκτεθειμένο σε δυνητικά σοκ το πολύ υψηλό επίπεδο του ιταλικού χρέους», ανέφερε για να δικαιολογήσει αυτή την απόφαση.

Την Παρασκευή ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε από τη Ρώμη να πραγματοποιήσει μια «σημαντική προσπάθεια» στον προϋπολογισμό της για το 2019 που αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, υπογραμμίζοντας πως «είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας να ελέγξει το δημόσιο χρέος», το οποίο ανέρχεται στο 132% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη έπειτα από εκείνο της Ελλάδας.