Η Ιταλία θα σεβαστεί τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες οίκων αξιολόγησης όπως ο Fitch -ο οποίος υποβάθμισε την προοπτική για το ιταλικό χρέος-με συγκεκριμένες επιλογές πολιτικής μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας.

Την Παρασκευή ο οίκος Fitch Ratings άλλαξε σε «αρνητική», από «σταθερή», την προοπτική για το ιταλικό κρατικό χρέος, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, επικαλούμενος ανησυχίες για τη «νέα και αδοκίμαστη φύση» της λαϊκιστικής κυβέρνησης και τις υποσχέσεις της να αυξήσει τις δαπάνες.

«Ο Fitch αναμένει έναν βαθμό δημοσιονομικής χαλάρωσης που θα αφήσει το πολύ υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους της Ιταλίας περισσότερο εκτεθειμένο σε δυνητικά σοκ», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος διατήρησε πάντως σταθερή στο «ΒΒΒ» τη συνολική πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Ο Fitch προχώρησε στην κίνηση αυτή έπειτα από σχόλια που έκανε χθες Παρασκευή ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος είπε πως η Ιταλία μπορεί να υπερβεί τον ερχόμενο χρόνο, εφόσον χρειαστεί, το όριο που θέτει η ΕΕ για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Τα σχόλια αυτά ανέβασαν στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων.

«Έχουμε δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης που πρέπει να γίνουν σεβαστές», τόνισε σήμερα στη Σανγκάη ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία. Τα σχόλιά του μεταδόθηκαν αρχικά από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA και αργότερα επιβεβαιώθηκαν από εκπρόσωπο που συνοδεύει τον Τρία στη Σανγκάη.