Έπειτα από ανθρωποκυνηγητό που διήρκεσε δύο δεκαετίες, η ολλανδική αστυνομία πιστεύει πως έχει επιτέλους εντοπίσει έναν ύποπτο για τον φόνο ενός 11χρονου αγοριού στην Ολλανδία, ανακοίνωσε σήμερα εισαγγελέας.

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τον 55χρονο Ολλανδό Γιος Μπρεχ –ο οποίος είχε κατονομασθεί δημόσια την περασμένη εβδομάδα από την ολλανδική αστυνομία ως ο ύποπτος δολοφόνος– χθες Κυριακή σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελόνης.

Ολλανδοί ντετέκτιβ δήλωσαν πως το DNA του υπόπτου αντιστοιχεί σε ίχνη που είχαν βρεθεί στο σώμα και στα ρούχα του Νίκι Φερστάπεν, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός στις 10 Αυγούστου 1998 κοντά σε μια θερινή κατασκήνωση στην ολλανδική ύπαιθρο, από την οποία είχε εξαφανιστεί την προηγούμενη νύκτα.

Η αντιστοιχία διαπιστώθηκε φέτος τον Ιούνιο, ανακοίνωσε η αστυνομία, με τη χρήση DNA που παρασχέθηκε από συγγενείς του υπόπτου οι οποίοι τον είχαν δηλώσει ως αγνοούμενο τον Απρίλιο. Η αστυνομία δημοσιοποίησε την πληροφορία τους την περασμένη εβδομάδα, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία και το πλήρες όνομα του άνδρα.

«Η ισπανική αστυνομία μπόρεσε να τον συλλάβει αφού κάποιος τον αναγνώρισε από τη φωτογραφία», δήλωσε ο εισαγγελέας Γιαν Έλαντ. Ο Μπρεχ θα εκδοθεί στην Ολλανδία, πρόσθεσε, όμως δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα απαιτηθεί.

Στη διάρκεια των ετών η αστυνομία είχε κάνει μερικές λανθασμένες συλλήψεις στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής και είχε μάλιστα προχωρήσει στην εκταφή της σορού ενός από τους επόπτες της θερινής κατασκήνωσης.

Νωρίτερα φέτος, περισσότεροι από 15.000 άνδρες, που ζούσαν κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε το αγόρι, είχαν ανταποκριθεί σε αίτημα να παράσχουν δείγματα του DNA τους, όμως και τότε χωρίς επιτυχία.

Ο Μπρεχ είχε δώσει κατάθεση στην αστυνομία κοντά στον τόπο του εγκλήματος τις ημέρες μετά τον φόνο, όμως απλώς ως περαστικός. Το όνομά του δεν είχε εμφανισθεί και πάλι μέχρι τον Απρίλιο που οι συγγενείς του παρέδωσαν στην αστυνομία μερικά από τα είδη του, όταν τον ανέφεραν ως αγνοούμενο.