Ο μικρός σας Γιαννάκης θα πάει εφέτος στο νηπιαγωγείο, γεγονός, για το οποίο τον έχετε προετοιμάσει πολύ καλά ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην αλλαγή. Αυτό που σας απασχολεί περισσότερο είναι κατά πόσο μαζί με το νηπιαγωγείο θα πρέπει να ασχοληθεί και με κάποια εξωσχολική δραστηριότητα, που θα τον βοηθήσει να κοινωνικοποιηθεί επιπλέον και ταυτόχρονα να αθληθεί παίζοντας για παράδειγμα ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Έχει κλίση και στη ζωγραφική. Αναρωτιέστε μήπως πρέπει να αρχίσει την προετοιμασία και για την εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Χαλαρώστε. Είναι κατανοητό ότι θέλετε να προσφέρετε στο παιδί σας το καλύτερο, ίσως και αυτά που εσείς στερηθήκατε μεγαλώνοντας σε μια μικρή επαρχιακή κωμόπολη. Όπως διαπιστώνετε συζητώντας με άλλους γονείς κάποια παιδιά, πριν καλά καλά ξεκινήσουν το σχολείο, μιλάνε ήδη αγγλικά και τα περισσότερα έχουν ξεκινήσει κάποιο άθλημα, χορό, μουσική, και άλλες δραστηριότητες. Όμως τελικά πόσο καλό είναι αυτό για ένα παιδί;

Σαφέστατα μια εξωσχολική δραστηριότητα, με ότι και αν έχει να κάνει αυτή, ανοίγει τους ορίζοντες ενός παιδιού, του προσφέρει νέες παραστάσεις και εμπειρίες, εκτονώνει την περίσσεια ενέργειά του, καθώς μαθαίνει να συνυπάρχει με συνομίληκούς του, να συμπεριφέρεται με ευγενή άμιλλα και θεμιτό ανταγωνισμό και συναγωνισμό. Ωστόσο αν υπερφορτώσετε ένα παιδί, μπορεί να έχετε αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκεται. Αρκετά παιδιά είναι τόσο κουρασμένα λόγω του υπερφορτωμένου τους προγράμματος, που χάνουν την όρεξή τους για παιχνίδι, αλλά και τη διάθεση για γνώση και μάθηση.

Πριν γράψετε τον μικρό σας σε κάποια δραστηριότητα να λάβετε υπόψιν ότι τα παιδιά όντας πέντε ή έξι αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας θα πρέπει να έχουν ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι και στιγμές ξεγνοιασιάς. Φροντίστε ώστε ο χρόνος, που καταναλώνει το παιδί σε δραστηριότητες εκτός σχολείου να μην είναι περισσότερος από αυτόν που περνά στο σπίτι.

Για να μάθει κάτι το παιδί σας δεν είναι απαραίτητο να κάνει μαθήματα. Κάποια πράγματα τα παιδιά 4-6 τα μαθαίνουν πιο εύκολα αν τα διδαχθούν από τους γονείς τους η από άλλα άτομα του περιβάλλοντός τους.

Η άθληση είναι σημαντικό να αποτελεί τμήμα της καθημερινότητας ενός παιδιού από μικρή ηλικία. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή στην εκάστοτε επιλογή καθώς το σώμα των παιδιών ακόμα αναπτύσσεται και όλα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε οποιοδήποτε άθλημα.

Απαραίτητο πριν επιλέξετε οποιαδήποτε δραστηριότητα για το παιδί σας είναι να λάβετε υπόψιν πέρα από αυτά που του αρέσουν, την πραγματική κλίση του, τι του ταιριάζει από πλευράς σωματότυπου, αλλά και ψυχοσύνθεσης.

Εν ολίγοις φροντίστε να μην υπερβάλλετε, ενθυμούμενοι ότι η αξιοποίηση των ικανοτήτων του παιδιού επιβάλλεται, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να ικανοποιούνται οι ανάγκες του παιδιού για παιχνίδι με τους φίλους του αλλά κυρίως για παιχνίδι και επαφή μαζί σας.