«Το στοίχημα της μεταμνημονιακής εποχής δεν είναι απλά να επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα αλλά κερδίσουμε το στοίχημα της εργασίας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία τους στους εργαζόμενους στο Νεώριο της Σύρου.

Πρώτος στόχος της μεταμνημονιακής περιόδου είναι οι δουλειές, οι αξιοπρεπείς δουλειές, είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει ο κόσμος του μόχθου αυτά που έχασε. Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση να στηριχθούν οι υγιείς προσπάθειες. Για αυτό, όπως είπε, επέλεξε να έρθει στη Σύρο, μετά τα μνημόνια.

Στην ομιλία του προς τους εργαζόμενους ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε λέγοντας: «Φέρνουμε στο προσκήνιο τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς».

Μιλώντας για το μεταμνημονιακό τοπίο, «έχουμε αρχίσει να αλλάζουμε», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι έχουν, βεβαίως να γίνουν πολλά ακόμη, διευκρίνισε, αλλά «όλοι μαζί μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα».

Ταυτοχρόνως, ο κ. Τσίπρας, έχοντας στον πυρήνα της ομιλίας του, την ανάκτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στηλίτευσε τη στάση πολιτικών δυνάμεων που ονειρεύονται, όπως είπε χαρακτηριστικά, κρυφά και φανερά μνημόνια. Επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να κρατούν δεμένους τους εργαζόμενους και χαμηλά το εργασιακό κόστος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στο Νεώριο, ο Αλ. Τσίπρας ξεδίπλωσε την κυβερνητική ατζέντα των επόμενων ημερών, αφού προέταξε το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων και της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Αφού θυμήθηκε πώς την εργασιακή ζούγκλα της προηγούμενης περιόδου, τις απολύσεις, η στρατιά ανέργων -όλα αυτά είχαν ένα σαφή στόχο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Να συρρικνωθεί η αμοιβή της εργασίας».

Για αυτό, και όπως εξήγησε, τέλος των μνημονίων σημαίνει:

-Επαναφορά δικαιωμάτων.

-Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

-Αύξηση του κατώτατου μισθού.