Ανακοπή της πορείας της κυβέρνησης προς την οριστική συντριβή, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έχει πάρει τα μηνύματα για κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εθνική τραγωδία.

Και από εδώ και στο εξής θα παίξει το τελευταίο του χαρτί σε μια προσπάθεια να διασώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί. Οι κινήσεις που κάνει τις τελευταίες ημέρες είναι «χειρουργικές» και εκ δια μέτρου αντίθετες με τις απολύτα αποτυχημένες επιλογές των πρώτων ημερών.

Από τις επικοινωνιακές γκάφες στην προσπάθεια επανασύνδεσης με τα λαϊκά στρώματα που πληγώθηκαν από την κυβέρνηση. Και από τις προκλητικές συμπεριφορές του ιδίου και υπουργών του, στις δηλώσεις συντριβής και μεταμέλειας, έστω και χωρίς αυτοκριτική, έστω και με μισές συγγνώμες.

Ο πρωθυπουργός θα ρίξει στο πολιτικό πόκερ το τελευταίο του χαρτί, το «άσο» που πιστεύει ότι κρύβει στο μανίκι του. Ο ανασχηματισμός και μάλιστα αιφνιδιαστικός είναι αυτό που εκτιμούν στο Μαξίμου ότι μπορεί να αλλάξει την ατζέντα και να δώσει ένα νέο ξεκίνημα σε μια κυβέρνηση που κάηκε από τις 23 Ιουλίου και μετά.

Οι φήμες τις τελευταίες ώρες οργιάζουν για ανακοινώσεις ακόμη και εντός των επόμενων 24ώρων. Πολλοί υπουργοί περιμένουν το τηλεφώνημα που θα τους «καταργεί» και άλλοι βουλευτές που πιστεύουν ότι μπορεί να πάρουν μια θέση στο κυβερνητικό σχήμα.

Σ το στόχαστρο φαίνεται να μπαίνουν πολλοί υπουργοί που έχουν πρωταγωνιστήσει τις τελευταίες ημέρες αρνητικά κι έχουν δεχθεί τη χλεύη των πολιτών κυρίως μέσω των social media.

Για παράδειγμα, ο Πάνος Σκουρλέτης που κρύβεται πίσω από τον παραιτηθέντα Νίκο Τόσκα, ως υπουργός Εσωτερικών έχει την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας. Δεν μπορεί να παραιτείται ο Καπάκης κι όχι ο ίδιος.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι χθες στο Λαύριο δεν πήγε ο κ. Σκουρλέτης.

Εκπλήξεις

Εκπλήξεις μπορεί να γίνουν και σε άλλους «σίγουρους» υπουργούς. Όπως π.χ. τον Παύλο Πολάκη ο οποίος μπορεί να παίζει έναν συγκεκριμένο ρόλο, αυτόν του «τσιπροφύλακα», όμως, η απαράδεκτη δήλωσή του για τους νεκρούς που θολώνουν την εικόνα και ο καυγάς που στήνει με όλους, αντί να δείχνει σεβασμό στους νεκρούς, τον έχουν μετατρέψει σε «κόκκινο» πανί.

Υποψήφιοι προς αποχώρηση ενδεχομένως να είναι κι άλλοι από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη – φιάσκο στις 23 Ιουλίου στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Π.χ. ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος βαρύνεται και από το παρελθόν του με τα αυθαίρετα καθώς έχει γίνει σε όλους γνωστό το βίντεο με τις οδηγίες που έδινε για νομιμοποίηση στο Μάτι.

Ακόμη και ο Σ. Φάμελλος θα μπορούσε να είναι προς αποχώρηση ενώ στο στόχαστρο έχει μπει και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για τον οποίον υπάρχουν πολλά φίλια πυρά. Κάποιοι θεωρούν αδύνατο να τον αλλάξει ο Τσίπρας, κάποιοι πάντως εντός του Μαξίμου του την έχουν «στημένη» χρεώνοντάς του αλαζονική συμπεριφορά, το «Βατερλώ» της επικοινωνιακής διαχείρισης των τελευταίων ημερών και έναν κυνισμό που έπληξε την εικόνα της κυβέρνηση συνολικά.

Εκπληξη μπορεί να υπάρξει και για τον Νίκο Κοτζιά, τόσο επειδή είναι ο μόνος που απέμεινε από την κίνηση Πράττω (παραιτήθηκαν Τόσκας και Καπάκης) όσο και για τις εξελίξεις με τη Ρωσία.

Η Μόσχα φαίνεται να του χρεώνει τη ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών και ίσως το Μαξίμου να ήθελε να τον αλλάξει για να αποκλιμακώσει την ένταση.

Σκέψεις για αλλαγές υπάρχουν ακόμη και στα υπουργεία Παιδείας με την απομάκρυνση του κ. Γαβρόγλου, σίγουρα στο υπουργείο Πολιτισμού με την αποχώρηση της Λ. Κονιόρδου, του Γ. Τσιρώνη ο οποίος είχε κι αυτός μια προκλητική στάση και του Π. Κουρουμπλή που έχει μπει στο κάδρο εξαιτίας της απόφασης αναστολής κατεδάφισης αυθαιρέτων το 2015.

Τι θα γίνει με τους αμετακίνητους; Με τον Τσακαλώτο, τον Χουλιαράκη, τον Καμμένο; Είναι το μεγάλο δίλημμα. Αν θέλει να δείξει ότι τα αλλάζει όλα θα τους απομακρύνει, θα τους αλλάξει χαρτοφυλάκιο. Αλλιώς θα συμβιβαστεί με το γεγονός ότι θα πάει μέχρι το τέλος μ’ αυτούς.

Οσο για το ποιοι θα έρθουν στην κυβέρνηση και ποιο θα είναι το νέο σχήμα; Ακούγονται πολλά. Οπως η αναβάθμιση της Εφης Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εσωτερικών, η επιστροφή Παππά στο Μαξίμου, η είσοδος της Λ. Κατσέλη και της κ. Ξενογιαννακοπούλου, η αναβάθμιση του Κ. Ζαχαριάδη, της Ρ. Σβίγγου, η μετακίνηση Σκουρλέτη στο κόμμα, η επιστροφή Φίλη στην κυβέρνηση κ.λπ.