Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε το ταξίδι του στην Κολομβία, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την επόμενη εβδομάδα, εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας,.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ισραηλινού αξιωματούχου ο Νετανιάχου επρόκειτο να επισκεφθεί την Κολομβία από τις 6 ως τις 9 Αυγούστου, επίσκεψη η όποια ακυρώθηκε, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν ανέφερε ότι ζήτησε να ανασταλούν οι παραδόσεις καυσίμων στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του συνοριακού σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ μέχρι νεοτέρας.

«Η απόφαση αυτή πάρθηκε εξαιτίας της συνέχισης του τρόμου των εμπρηστικών μπαλονιών και των ταραχών κατά μήκος του (συνοριακού) φράκτη», εξήγησε ο Λίμπερμαν.

Επί τέσσερις μήνες από την 30ή Μαρτίου και μετά, κάθε Παρασκευή γίνονται διαδηλώσεις στα σύνορα. Τουλάχιστον 155 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων αυτών, όπως και ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Παράλληλα με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, έχουν προκληθεί πυρκαγιές σε αγροτικές, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις εξαιτίας χαρταετών και μπαλονιών με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς που κατευθύνουν στην άλλη πλευρά των συνόρων μαχητές από τη Γάζα.