Το «πράσινο φως» στην τροπολογία για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των Μουφτήδων στα 67 έτη άναψε την Τετάρτη η Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ της τροπολογίας, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΑΝΕΛ.

«Παρών» δήλωσαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι, ενώ κατά τάχθηκαν η Χρυσή Αυγή και η Ενωση Κεντρώων.

Στόχος της διάταξης είναι ο προγραμματισμός από την πολιτεία της ομαλής διαδοχής στην υπηρεσία. Οι υπηρετούντες Μουφτήδες και Τοποτηρητές που έχουν υπερβεί το όριο ηλικίας συνεχίζουν να υπηρετούν και ν’ ασκούν κανονικώς και πλήρως τα καθήκοντά τους για διάστημα μέχρι δύο μήνες από την έναρξη ισχύος της τροπολογίας, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος επιλογής των Τοποτηρητών ή των νέων Μουφτήδων.

Η ρύθμιση αποσκοπεί στην εκπλήρωση της αρχής της συνέχειας στη δημόσια υπηρεσία της Μουφτείας, ενώ με διάταξη που έχει περιληφθεί στο κείμενο της τροπολογίας δίνεται νομοθετική εξουσιοδότηση, ώστε με απόφαση του υπουργού Παιδείας να μπορεί να παρατείνεται η προβλεπόμενη προθεσμία για την κατ’ εξαίρεση πρόσληψη σε θέσεις Ιεροδιδασκάλων, ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας, αποφοίτων Ιεροσπουδαστηρίων Εχίνου και Κομοτηνής Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με δεκαετή προϋπηρεσία στο αντικείμενο.