Γεννημένη την 1η Αυγούστου του 1910, η Γερμανοεβραία, Γκέρντα Τάρο, έμεινε γνωστή, ως η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ, που έχασε τη ζωή της καλύπτοντας φωτογραφικά, από την πρώτη γραμμή, τον ισπανικό εμφύλιο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 108 χρόνων από τη γέννησή της, το Google αποφάσισε να της αφιερώσει τη σημερινό της doodle.

H Τάρο έμεινε γνωστή με το ψευδώνυμο «μικρή κόκκινη αλεπού», πρόκειται για την πρώτη γυναίκα, που βρισκόταν σε μόνιμη βάση στην πρώτη γραμμή, ενώ έχασε τη ζωή της, πριν ακόμη προλάβει να ολοκληρώσει τα 27 της χρόνια, τον Ιούλιο του 1937.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Γκέρτα Ποχορίλε, ενώ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Στουτγάρδη. Το 1929, λίγο πριν την άνοδο του ναζιστικού κινήματος στη Γερμανία, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Λειψία.

Ωστόσο η ίδια έτρεφε σχυρά αντιναζιστικά αισθήματα και εντάχθηκε σε αριστερές ομάδες, ενώ το 1933 συνελήφθη από το ναζιστικό καθεστώς για διανομή αντιναζιστικού προπαγανδιστικού υλικού.

Ο θάνατος της

Το 1937, αφού είχε εγκαταλείψει τη Γερμανία, η Τάρο κάλυπτε τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Η νεαρή φωτογράφος κάλυπτε αδιάκοπα τα μέτωπα. Κάποια στιγμή, ανέβηκε σε ένα όχημα που μετέφερε τραυματισμένους στρατιώτες.

Το όχημα συγκρούστηκε με ένα τανκ και η Γκέρντα πέθανε από τα τραύματα, το επόμενο πρωί. Ήταν μόνο 26 χρόνων και η πρώτη φωτορεπόρτερ που έχασε τη ζωή της σε πόλεμο.