Ξεκινώ με κάτι άλλο: η στήλη τούτη ως γνωστόν δεν συνηθίζει να ευλογεί τα γένια της. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της. Θα πω μόνο πως στο χθεσινό φύλλο θέσαμε μερικά ερωτήματα για την Καλλιόπη Ντούτη που ανέλαβε, προ ημερών, τον συντονισμό του Ταμείου για τους πυρόπληκτους και τη βοήθεια από πρεσβείες μας σε ξένες πόλεις. Εμαθα λοιπόν πως χθες κιόλας το πρωί έφτασε χαρτί από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη –σε εκείνου το γραφείο ήταν η Ντούτη διπλωματική σύμβουλος –σε όλες τις σχετικές Διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών ότι αλλάζει η εν λόγω πρέσβης και αντικαθίσταται από άλλον. Εψαξα κι άλλο το θέμα και μαθαίνω, με επιφύλαξη, πως κάποιος από το γραφείο του Αλέκου Φλαμπουράρη θα αναλάβει τον ρόλο αυτό. Παραθέτω το δημοσίευμα όπου θέσαμε τα ερωτήματα παρακάτω.
Η Σάμος, η πυρόσβεση και οι πρόσφυγες

Σε άλλα νέα τώρα, προ ημερών, ένα κλιμάκιο της Λαϊκής Ενότητας με επικεφαλής τον πολύπειροΔημήτρη Στρατούληπήγε στη Σάμο. Πολιτική περιοδεία θα έκαναν οι άνθρωποι με ομιλίες και τα συναφή. Μου μετέφεραν όμως οι πηγές μου πως αλίευσαν πολλές και πολύτιμες πληροφορίες για το πανέμορφο νησί και τον κόσμο του. Σας θυμίζω πως η Σάμος είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας και επειδή είναι ένα ευάλωτο σε πυρκαγιές νησί αλλά και γιατί εδώ υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα hotspots με πρόσφυγες. Οι σύντροφοι της ΛΑΕ λοιπόν είδαν κόσμο, υπηρεσιακούς παράγοντες.

Για παράδειγμα πήγαν στο νοσοκομείο αλλά και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τι μου μετέφεραν λοιπόν; Πως ο εκεί αντιπεριφερειάρχηςΝίκος Κατρακάζοςτούς ενημέρωσε πως η Περιφέρεια είχε συγκεντρώσει 25.000 ευρώ για αγορά άκαυτων στολών, αλλά τους μπλοκάρισε ο κρατικός προϋπολογισμός, αφού δεν προβλεπόταν κάτι τέτοιο για άνοιγμα κωδικού!

Κενά

Μου είπαν κι άλλα όμως. Πως 39 από τους 75 πυροσβέστες μετακινήθηκαν στο αεροδρόμιο λόγω, όπως μου τόνισαν οι της ΛΑΕ, «της αποικιοκρατικής σύμβασης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τη Fraport». Καταλαβαίνετε τι κενά έχει η Σάμος και πολύ περισσότερο αφού είπα παραπάνω πως είναι νησί ευάλωτο σε πυρκαγιές. Τι έχει γίνει όμως εκεί; Οι κάτοικοι έφτιαξαν δική τους εθελοντική πυρόσβεση με ιδιωτικά οχήματα. Για παράδειγμα υπάρχει αγροτικό όχημα που έχει ενταχθεί στον εν λόγω σχεδιασμό!

Συνολικά –μου είπαν οι πηγές μου –έχουν φτιαχτεί 93 ομάδες δασοπυροσβεστών. Οπου δεν φτάνει το κράτος, φτάνει ο πολίτης, μου λένε.

Hotspot

Οι σύντροφοι όμως πήγανε και στο hotspot της Σάμου. Παρεμπιπτόντως, αν ανοίξει κάποια στιγμή το θέμα των ΜΚΟ σε αυτά, θα έχουμε σόου, αλλά τέλος πάντων, αυτό είναι άλλο θέμα. Ενημερωτικά, φιλοξενούνται σήμερα 3.600 πρόσφυγες ενώ χωράνε 700. Στη Σάμο πάντα.

Μια ακόμη πόλη

Τι εθνικότητες όμως έχει το hotspot Σάμου; Πενήντα τοις εκατό είναι Σύροι. Οι υπόλοιποι είναι από Ιράκ, Αφγανιστάν και πιο λίγοι από Νιγηρία. Φωτογραφίες δεν επιτρέπεται να τραβήξει κάποιος, μαθαίνω. Κι όμως, επειδή οι πρόσφυγες δεν χωρούν σε κοντέινερ, έχουν στήσει και ζουν σε σκηνές. Θα το κάνω πιο λιανά. Πλάι στο Βαθύ έχει προστεθεί μια ακόμη πόλη. Και προσέξτε, δεν μιλώ μόνο για τους πρόσφυγες. Αλλά και τους εργαζόμενους σε ΜΚΟ, Frontex και άλλους. Φανταστείτε ας πούμε πως το Νοσοκομείο του νησιού έχει να καλύψει δύο πόλεις.

Δεσμεύσεις

Πάμε όμως στο πιο καυτό ζήτημα που μαθαίνω από το οδοιπορικό της ΛΑΕ στη Σάμο. ΟΔημήτρης Βίτσαςέχει δεσμευτεί για αποσυμφόρηση των hotspots. Αυτό πρακτικά γίνεται με το να περνάνε ταχύτατα οι διαδικασίες μεταφοράς των προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα και προς Ευρώπη. Ενώ λοιπόν, 500 από αυτούς έχουν περάσει τη διαδικασία και έχουν εγκριθεί τα χαρτιά τους, παραμένουν στη Σάμο. Γιατί; Οι της ΛΑΕ έχουν την εξής εκδοχή: αποτελεί όψη των κρυφών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει οΤσίπραςαπέναντι στηΜέρκελνα καθυστερεί τις ροές προς την Εσπερία. Μου είπαν επίσης πως φαινόμενα ρατσισμού η Σάμος δεν έχει, είναι νησί προοδευτικό. Δεν ξέρω όμως αν οι συνθήκες πίεσης ευνοούν. Και κάτι αστείο: μόλις έφυγε οΣτρατούληςκαι οι σύντροφοί του από τη Σάμο, ανακοινώθηκε η απενεργοποίηση της ομάδας φίλων ΣΥΡΙΖΑ του νησιού, που πάντως δεν ήταν κομματική. Η σχετική πλάκα έγινε στα γραφεία της ΛΑΕ στην Κάνιγγος για τον συριζοκτόνοΣτρατούλη.