Παροχή βοήθειας στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της καταστροφής που προκλήθηκε από τις ολέθριες πυρκαγιές στην ανατολική Αττική θα παράσχει η Αυστραλία. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάικλ Τέρνμπουλ και η υπουργός Εξωτερικών, Τζούλι Μπίσοπ, διαμηνύουν πως οι σκέψεις τους αλλά και του αυστραλιανού λαού είναι στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα στείλει 10 μέλη των Ομάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυροσβεστικής και Διάσωσης Νέας Νότιας Ουαλίας, καθώς και από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Εκτακτης Ανάγκης της Βικτώρια. Η αντιπροσωπεία θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στις πληγείσες περιοχές.

Επίσης, ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας διαβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα να στηρίξουν την Ελλάδα στις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών, αξιοποιώντας την εμπειρία της χώρας τους.

Τέλος, η κυβέρνηση της Αυστραλίας στέλνει το μήνυμα πως οι δύο χώρες έχουν μακρόχρονη και στενή φιλία και υπογραμμίζει: «Συμπαραστεκόμαστε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που έχει τόσο ανάγκη».

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, με ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας για τη βοήθεια της χώρας της και επισήμανε παραθέτοντας σχετική ανάρτησή της: «Τόσο μακριά στην υφήλιο, αλλά τόσο κοντά μας με την αλληλεγγύη σας».