Αν είναι κάτι που τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια στην κυβέρνηση τις τελευταίες οκτώ ημέρες είναι αυτό που έγραψε κάποτε ο Λένιν και που σίγουρα θα το γνωρίζουν τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου:

«Στην πολιτική, ηθική δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα».

Από εκείνη τη δραματική για την Ελλάδα νύχτα της 23ης Ιουλίου, η σκοπιμότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο όλων των κινήσεων που έχουν κάνει ο Πρωθυπουργός, το επιτελείο του και οι υπουργοί του. Μια σειρά από μικρά ή μεγάλα μυστικά και ψέματα, προσπάθειες συγκάλυψης πραγματικών γεγονότων κι ένα οργανωμένο σχέδιο παραπλάνησης της κοινής γνώμης, ειδικά τις πρώτες μαρτυρικές ώρες για τη χώρα.

Η σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου αποτελεί τη «μαύρη τρύπα» για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος πλέον έχει μπει για τα καλά στο κάδρο των ευθυνών για τα διαχειριστικά λάθη.

Οση προσπάθεια κι αν έγινε για να ξεφύγει από τις πολιτικές φωτιές που άναψαν εξαιτίας του πολιτικού θεάτρου που παίχτηκε τις πρώτες ώρες της τραγωδίας, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπει πλέον στο… Μάτι του κυκλώνα.

Μέσα σε 8 ώρες, από τις 6.30 το απόγευμα της Δευτέρας όταν η φωτιά πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος, μέχρι τις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα, όταν έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις για τους νεκρούς, υπάρχουν μια σειρά από ένοχα μυστικά που βαρύνουν προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς και τον κρατικό μηχανισμό.

Φιέστα στο Μόσταρ. Είναι λίγο πριν από τις 8 το βράδυ. Η φωτιά στην Ελλάδα έχει περάσει στο Μάτι, είναι ανεξέλεγκτη, καίει τα πάντα στο πέρασμά της. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνάντηση στο Μόσταρ με τον προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας Ντένις Σβίντιτς. Υπάρχει σχετικό tweet στον λογαριασμό του και φωτογραφία. Παρότι ο Πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί (ή μήπως όχι;) ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, παραμένει στο Μόσταρ. Μάλιστα, παίρνει την απόφαση να επιστρέψει λίγη ώρα αργότερα. Γιατί καθυστέρησε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο και έφτασε στην Ελλάδα κατά τις 11 το βράδυ ώστε να ξεκινήσει μετά τις 11.30 η σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περίμενε να ετοιμαστεί το αεροπλάνο του, αλλά μέχρι τότε πήγε σε εκδήλωση στην παλιά γέφυρα του Μόσταρ μαζί με τους πρωθυπουργούς της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς. Εκεί υπέγραψε τη χάρτα της ειρήνης και πέταξαν λουλούδια στον ποταμό. Την ώρα που το Μάτι είχε γίνει στάχτη δηλαδή είτε ο Πρωθυπουργός είχε παντελή άγνοια των γεγονότων στην Αττική είτε γνώριζε και επέλεξε τη φιέστα στο Μόσταρ. Και τα δύο είναι αν μη τι άλλο εγκληματικά.

Μοιραία καθυστέρηση. Μυστικό που κρύβει ενοχή παραμένει και η υποτίμηση του κινδύνου. Οι καταγγελίες από πυροσβέστες αλλά και κατοίκους στον Νέο Βουτζά και το Μάτι λένε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην έλευση πυροσβεστικών στο βουνό. Η φωτιά ξεκίνησε περί τις 5 παρά 10 και τα πυροσβεστικά έφτασαν μισή ώρα αργότερα. Ακόμη πιο σημαντικό. Στις 18.05 ο Νίκος Τόσκας κάνει δηλώσεις και δεν αναφέρεται στη μεγάλη πυρκαγιά αλλά συστήνει προσοχή για να μη θρηνήσουμε θύματα. Λίγα λεπτά αργότερα η φωτιά περνά τη Λεωφόρο Μαραθώνος και τότε αρχίζει να διαμορφώνεται η κόλαση του Δάντη. Ο Πρωθυπουργός είχε επίγνωση της κατάστασης από εκείνη την ώρα μέχρι τις 21.00 – 22.00 που βρέθηκαν οι πρώτοι νεκροί;