Απάντηση σε όλα όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες δίνει ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, με αφορμή την προκλητική του ανάρτηση για τις φονικές πυρκαγιές, την ώρα που η χώρα είχε βυθιστεί στο πένθος.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν όταν ο μητροπολίτης Αιγιαλείας προχώρησε σε μια μακροσκελή δήλωση για τους δεκάδες νεκρούς της από την πυρκαγιά στην Αττική, σύμφωνα με την οποία επέρριπτε τις ευθύνες για τη «γενική καταστροφή» στην… αθεΐα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Με την αθεΐα τους διεγείρουν την οργή του Θεού» έγραφε ο μητροπολίτης σε ανάρτησή του στο blog του. «Στα 80 χρόνια της ζωής μου δεν ενθυμούμαι ποτέ μία τέτοια γενική καταστροφή στην Ελλάδα μας» σημείωνε, ισχυριζόμενος πως η θεϊκή κατάρα ήρθε με τη μορφή πυρκαγιάς.

Άμεση ήταν η αντίδραση από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος τόνισε πως «οι προσωπικές απόψεις έχουν ένα όριο», κρατώντας αποστάσεις από τον μητροπολίτη Αιγιαλείας, καθώς και από άλλους ιερείς οι οποίοι «κατακεραύνωναν» τον Αμβρόσιο.

Την Τρίτη, ο μητροπολίτης Αιγιαλείας προχώρησε σε νέα δημοσίευση κειμένου στο προσωπικό του ιστολόγιο. Σε αυτή, απαντά για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ενώ αφήνει αιχμές για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η ανάρτηση του Αμβροσίου (η ορθογραφία όπως στο πρωτότυπο κείμενο):

«Η ανάρτησή μας της 24ης Ιουλίου τάραξετα πνεύματα! Πολλοί ικανοποιήθησαν και ακόμη περισσότεροι σκανδαλίσθησαν! Ακόμη και ένας Διάκονος ύψωσε την φωνήν του για να μας… συνετίσει με τον απρεπή λόγο του, το γνωστό «ΣΚΑΣΕ ΠΙΑ, Αμβρόσιε»!

Μεταξύ πολλών άλλων και αρκετοί Αρχιερείς εν Χριστώ Αδελφοί μας έσπευσαν να μας διορθώσουν! Να μας ανακαλέσουν στην τάξη! Κορυφαίος μεταξύ αυτών ένας πολύ νέος κατά την χειροτονία Αρχιερεύς, χειροτονήθηκε μόλις τον Ιούνιον του 2014, μας προσέβαλε, και μάλιστα με περισσή αναίδεια, γράφοντας και λέγοντας ότι ο Καλαβρύτων «τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αμνησία»!

Η στάση όλων αυτών έχει δημιουργήσει και ένα κύμα αντιδράσεων.

Εμείς σήμερα σαν απάντηση σ΄όλα αυτά τα φαινόμενα σας παρουσιάζουμε δύο δημοσιεύματα-φωνές απελπισίας.

ΠΡΩΤΟΝ: Ένα δημοσιεύμα της 5ης Ιουλίου μέ τίτλο: «Η σιωπή αυτή της μάνας Εκκλησίας πονάει»! Το αφιερώνω στους λαλίστατους εν Χριστώ Αδελφούς μου, οι οποίοι έσπευσαν να με ευτελίσουν δημοσίως, αντιτάσσοντας το γνωστό «ο Θεός είναι αγάπη! Δεν είναι τιμωρός». Τους καταγγέλλει, ότι οι Αρχιερείς σήμερα ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ με τον Θεό! «….αγαπήσαμε περισσότερο την δόξα των ανθρώπων παρά την αλήθεια και την δόξα του Θεού»!!!!!

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ένα δημοσίευμα-ερωτηματολόγιο με τίτλο «απαντήστε μας κ. Άνθιμε», το οποίον αφιερώνουμε στον Σεβασμιώτατο ‘Αλεξανδρουπόλεως, στον οποίο άλλωστε και απευθύνεται!

Αυτά μόνο και μόνο για να ακούγεται και η άλλη άποψη.

Από τη θέση αυτή απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας προς τους συντάκτες των παραπάνω αναφερομένων κειμένων, οι οποίοι μας είναι άγνωστα πρόσωπα».