Το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης δείχνει ότι η εθνική ομάδα πόλο των γυναικών βλέπει με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον. Για την ακρίβεια, η ελληνική ομάδα έχει το βλέμμα στραμμένο για τα επόμενα δύο χρόνια στην Απω Ανατολή. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 στη Νότια Κορέα και φυσικά ο επόμενος στόχος είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης είναι λοιπόν η αρχή για αυτή τη νεανική ομάδα; «Θα έλεγα ότι η αρχή έγινε πέρυσι, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αυτή η χρονιά ήταν η συνέχεια και από Σεπτέμβριο θα προγραμματίσουμε και το μέλλον», απαντά ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Μορφέσης.

«Διαφορετική δυναμική»

«Πέρυσι, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, βρεθήκαμε μία ανάσα από τα μετάλλια. Θυμίζω ότι η Ισπανία μάς ισοφάρισε τέσσερα δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του προημιτελικού και στη συνέχεια χάσαμε στα πέναλτι. Και τότε η ομάδα είχε δείξει πολύ καλά στοιχεία, απλά τώρα βγάζει μία διαφορετική δυναμική». Η ελληνική ομάδα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στη φετινή χρονιά με ένα χρυσό μετάλλιο στη νέα διοργάνωση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, το Eurocup, ένα χάλκινο στους Μεσογειακούς Αγώνες, και φυσικά το ασημένιο στη Βαρκελώνη.

«Το μεγαλύτερο κέρδος αυτής της χρονιάς είναι η εξαιρετική αγωνιστική παρουσία των νέων κοριτσιών», υποστηρίζει ο Μορφέσης. «Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε έξι κορίτσια ηλικίας 19 έως 21 ετών, τα οποία στη Βαρκελώνη είχαν βασικό ρόλο. Αυτό σημαίνει πως αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες οι οποίες θα τους χρησιμεύσουν τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι αυτή η ομάδα θα συνεχίσει τις επιτυχίες. Αλλωστε ένα μετάλλιο πάντα ανοίγει την όρεξη για περισσότερα», λέει ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην ομάδα που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σαγκάη το 2001 και τα δύο ασημένια στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα στο Ζάγκρεμπ και το Αϊντχόφεν είναι η αρχηγός Αλεξάνδρα Ασημάκη, η Αλκηστις Αβραμίδου και η Χριστίνα Τσουκαλά. Τρία κορίτσια με τεράστιες εμπειρίες, οι οποίες θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Εθνική. «Φαντάζομαι ότι θα τις έχουμε κοντά μας. Εμείς δείχνουμε τον δρόμο, όποια αθλήτρια θέλει ακολουθεί. Μακάρι να είχαμε κι άλλες. Το πρόβλημα είναι πως πολλά ταλαντούχα παιδιά αναγκάζονται να σταματήσουν τον αθλητισμό για να επικεντρωθούν στις σπουδές τους», αναφέρει ο ομοσπονδιακός τεχνικός. Φυσικά, υπάρχει πάντα και το μόνιμο παράπονο το οποίο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. «Θα θέλαμε να είχαμε και τους χώρους που διαθέτουν για προπόνηση οι αντίπαλοί μας. Κάθε Μάιο, όταν σχεδιάζουμε το πρόγραμμα της προετοιμασίας, το πρόβλημά μας δεν είναι οι κλήσεις των αθλητριών ή η ανεύρεση τουρνουά προετοιμασίας, αλλά η αναζήτηση κολυμβητηρίου για προπόνηση. Αν αυτό μπορούσε να λυθεί θα κάναμε καλύτερα τη δουλειά μας».

Στο Παγκόσμιο και η Εθνική Ανδρών

Οι άνδρες

Η Εθνική Ανδρών κατέλαβε την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το θετικό της παρουσίας της στη Βαρκελώνη εντοπίζεται στην εξασφάλιση συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019, στη Νότια Κορέα. Στον τελευταίο αγώνα κατάταξης, η ελληνική ομάδα νίκησε το Μαυροβούνιο με 8-6. Φυσικά, κανένας στην Εθνική δεν αισθάνεται ικανοποιημένος με την πέμπτη θέση.

«Εξασφαλίσαμε την πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αυτός ήταν και ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που είχαμε θέσει. Τον μεγάλο μας στόχο όμως δεν καταφέραμε να τον πετύχουμε. Να διεκδικήσουμε δηλαδή ένα μετάλλιο. Καταλάβαμε την καλύτερη δυνατή θέση που μπορούσαμε να έχουμε εκτός τετράδας, την πέμπτη, αλλά φυσικά δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Τα τελευταία χρόνια έχουμε από μόνοι μας βάλει ψηλά τον πήχη και θέλουμε σε κάθε διοργάνωση να πρωταγωνιστούμε. Στη Βαρκελώνη όχι μόνο δεν υπερβάλαμε εαυτόν ώστε να διακριθούμε, αλλά δεν ήμασταν ούτε ο εαυτός μας», είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Θόδωρος Βλάχος. Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Σερβία (12-10 στα πέναλτι την Ισπανία), ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Κροατία (10-8 την Ιταλία).