Καίγεται πολιτικά και επικοινωνιακά μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με φόντο τις στάχτες της πυρκαγιές στο Μάτι και στη σκιά των δεκάδων νεκρών και αγνοουμένων. Η κυβέρνηση βάλλεται με πυρά κατά ριπάς από την αντιπολίτευση, που της επιρρίπτει την ευθύνη για τις πυρκαγιές και αξιώνει παραιτήσεις, ενώ τις τελευταίες ώρες, όπως καταγγέλλεται, βυθίζεται και στα ψεύδη και τις αντιφάσεις της. Και αυτό διότι η κυβέρνηση γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχουν νεκροί, αλλά στη σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής δεν ειπώθηκε απολύτως τίποτα για τον αριθμό των θυμάτων, δίνοντας το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να μιλά για θέατρο.

Ο Τσίπρας που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, χωρίς όμως συγκεκριμένες κινήσεις όπως π.χ. καρατομήσεις στελεχών, βλέπει να βάλλεται ο ίδιος από πολλές πλευρές. Μέχρι στιγμής επιδεικνύεται σαφής αδυναμία πολιτικής διαχείρισης της κατάστασης καθώς όσο αποκαλύπτονται διάφορες πτυχές της τραγωδίας επιβαρύνεται το κλίμα για την κυβέρνηση.

Η πιο χαρακτηριστική αποκάλυψη είναι αυτή που αφορά το χρονικό σημείο κατά το οποίο η κυβέρνηση ήξερε ότι υπάρχουν νεκροί και σίγουρα με βάση τις μαρτυρίες ήταν αρκετές ώρες πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού λίγο πριν από τα μεσάνυκτα της περασμένης Δευτέρας στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής.

Παραδοχή Κουρουμπλή. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε καίριο κτύπημα στην κυβέρνηση όπου συμμετέχει καίγοντας το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου με την παραδοχή ότι είχε ενημερωθεί για τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στο Μάτι το απόγευμα της Δευτέρας, πριν νυχτώσει. «Υπήρξε μια τέτοια πληροφορία ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος νεκρός. Η ομάδα αυτή επιχειρούσε στη θάλασσα. Θεωρήσαμε ότι αυτή η πληροφορία δεν ήταν ασφαλής», είπε (Θέμα 104.6) όταν ρωτήθηκε εάν ο επικεφαλής των ΟΥΚ ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για τον εντοπισμό νεκρού πριν νυχτώσει το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο επικεφαλής των ΟΥΚ Δημήτρης Μπαλτάκος επεσήμανε ότι «πολύ σύντομα εντοπίσαμε τα πρώτα θύματα» και υπογράμμισε χαρακτηριστικά (τηλεόραση του Σκάι) ότι ο ίδιος ως αρχαιότερος αξιωματικός της ομάδας ενημέρωσε και τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. «Εντοπίσαμε τον πρώτο νεκρό πολύ πριν νυχτώσει», είπε με έμφαση, ενώ και ο γ.γ. του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος δήλωσε (Σκάι) ότι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν τον πρώτο νεκρό στις 19.40 την περασμένη Δευτέρα και ενημέρωσαν σχετικά την πολιτική ηγεσία.

Παρά το γεγονός ότι ο Δ. Μπαλτάκος επιχείρησε να αμβλύνει τα όσα είπε το πρωί, με την απογευματινή του αναφορά, ότι τη Δευτέρα μόνο όταν το πιστοποίησαν οι ειδικοί γνώριζαν οι διασώστες για την ύπαρξη νεκρών, δεν έπεισε την αντιπολίτευση που εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης για εξαπάτηση και συγκάλυψη. Παράλληλα, έθεταν διαρκώς το ερώτημα για το πόσοι είναι οι αγνοούμενοι, οι οποίοι τελικά ανέρχονται σε 25 με βάση την χθεσινοβραδινή ιδιαίτερα καθυστερημένη ανακοίνωση από την Πυροσβεστική.

Με την πλάτη στον τοίχο. Ο Πρωθυπουργός που ακόμα δεν έχει επισκεφθεί την περιοχή της τραγωδίας, αν και υπήρξαν εισηγήσεις αυτό να γίνει εντός του Σαββατοκύριακου, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ουσιαστικά διαπιστώνει την επιβεβαίωση, με την κατάλληλη παραλλαγή βέβαια, της φράσης του Λένιν, ότι «υπάρχουν δεκαετίες που τίποτα δεν συμβαίνει και υπάρχουν εβδομάδες στις οποίες συμβαίνουν δεκαετίες». Για τον ίδιο τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα αποτελούν ισχυρό πολιτικό πλήγμα, ενώ πολλοί υπουργοί στο Μέγαρο Μαξίμου αδυνατούν να απαντήσουν πειστικά πώς θα το ξεπεράσουν.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για τηλεοπτικό σόου την περασμένη Δευτέρα και το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού με ιδιαίτερα σκληρό ύφος, αφού αναφέρθηκε στο γεγονός πως δεν υπάρχει προηγούμενο κρίσης όπου η ενημέρωση για όλα τα δεδομένα της τραγωδίας να ήταν τόσο άμεση και μάλιστα από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κατηγόρησε τη ΝΔ για «τυμβωρυχία» στην πλάτη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας.

Αναπάντητα ερωτήματα. Πέρα όμως από την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση του Μεγάρου Μαξίμου μπαίνουν μια σειρά αναπάντητα ερωτήματα, όπως π.χ. γιατί τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας, και μάλιστα σε απευθείας σύνδεση, ενημέρωναν τον Πρωθυπουργό ότι όλα είναι υπό έλεγχο, αν και εξελισσόταν μια μεγάλη καταστροφή. Ηξερε ή όχι ο Πρωθυπουργός; Ενημερώθηκε ή του έκρυψαν την αλήθεια αν και όλοι ήξεραν, ενώ ήδη μεταδιδόταν πως θα ξεκινούσαν ταυτοποιήσεις νεκρών.