Μία εβδομάδα μετά την τραγωδία στο Μάτι, η αντιπολίτευση ζητεί παραιτήσεις των ιθυνόντων, ενώ ασκεί σκληρή κριτική για την επικοινωνιακή τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Χρειάστηκε να περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα από την εθνική τραγωδία για να επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας σαν τον κλέφτη το Μάτι και μάλιστα σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακά τεχνάσματα». Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στον Ευαγγελισμό ώστε να έχει ενημέρωση από πρώτο χέρι για την πορεία των τραυματιών.

Με βάση όσα άκουσε από τη διοικητή του νοσοκομείου Νάγια Μητσάκη, από τους 18 που νοσηλεύονται 5 βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και άλλος ένας σε μονάδα αυξημένης φροντίδας. Γεμάτο βρήκε και τον θάλαμο εγκαυμάτων, όπου συνομίλησε με τους νοσηλευομένους –με τις περιγραφές τους από τα όσα έζησαν στο Μάτι κατέστησαν σαφές στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι την πιο κρίσιμη στιγμή δεν είχαν καμία ενημέρωση για εκκένωση των σπιτιών τους, ενώ ο συντονισμών των Αρχών ήταν ανύπαρκτος.

Ο Μητσοτάκης, που επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους τις πρώτες ημέρες μετά την τραγωδία, αναμένεται να δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα γίνει εκτενής αναφορά στις ευθύνες της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Το Κίνημα Αλλαγής. Για «επικοινωνιακό σόου» της κυβέρνησης έκανε από την πρώτη στιγμή λόγο το Κίνημα Αλλαγής, με τη Φώφη Γεννηματά να βγαίνει επιθετικά ζητώντας την απομάκρυνση της κυβέρνησης. «Οι αρμόδιοι της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν και αυτό το μείζον θέμα με αβάστακτη ελαφρότητα, με τον γνωστό πλέον κυνισμό τους, αδιαφορώντας για την αγωνία των συγγενών που ψάχνουν τους ανθρώπους τους» ανέφερε η Εύη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με την καθυστέρηση της Πυροσβεστικής να δώσει στη δημοσιότητα τον επίσημο αριθμό των αγνοουμένων. Η συζήτηση περί ευθυνών θα συνεχίσει για το Κίνημα Αλλαγής, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για κατάθεση ερώτησης στην Βουλή. «Ολα έγιναν τέλεια, κανείς τους δεν φταίει, κάνεις τους δεν έχει ευθύνη για τους δεκάδες νεκρούς και την καταστροφή. Γράμμα κενό και η δήθεν ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.

Ανικανότητα, κυνισμός, αναλγησία» σχολίαζαν στο Κίνημα Αλλαγής μετά την ενημέρωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Για «ανάληψη ευθύνης κενή περιεχομένου» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος (Real FM).

Το Ποτάμι. «Οι υπουργοί, οι γενικοί, οι αρχηγοί, που ενεπλάκησαν στον χαμένο πόλεμο στο Μάτι πρέπει να φύγουν. Ολοι αυτοί που πάσχουν από πολιτικό γήρας» ανέφερε σε άρθρο του ο Σταύρος Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας τη σύσκεψη της Δευτέρας, στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, «συνεδρίαση ρουτίνας, μια συζήτηση καφενείου με μισοτελειωμένες φράσεις». Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε, ωστόσο, πως «δεν θα σηκώσουμε προεκλογικές αφίσες πάνω στα αποκαΐδια. Δεν θα στήσουμε κάλπες πάνω στους τάφους τους. Θα έρθει ο χρόνος και για αυτές».

Το ΚΚΕ. Ευθύνες δύο επιπέδων διέκρινε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος (ΣΚΑΪ), επισημαίνοντας πως η αντιπυρική προστασία «δεν προχωρεί στη χώρα μας εδώ και χρόνια». Αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση, σχολίασε πως «αν υπήρχε σχέδιο, αυτό ήταν μόνο στα χαρτιά και όχι πάνω στα πραγματικά δεδομένα και γεγονότα».

Παραιτήσεις της ηγεσίας της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας καθώς και όλων όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση ζήτησε σε συνέντευξη Τύπου ο Βασίλης Λεβέντης, ενώ η ΛΑΕ ετοιμάζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το απόγευμα στην Πλατεία Κλαυθμώνος.