Δεν είναι μόνο ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με την άκρως προκλητική τροπολογία που επιχείρησε να περάσει στη Βουλή με την οποία αυξάνονταν έως 60% οι αμοιβές διοικητικών στελεχών ΔΕΚΟ. Είναι και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις όπως ο ΟΑΣΑ και τα ΕΛΤΑ. Δεν είναι άραγε πρόκληση να θέλει η κυβέρνηση να αμείβονται με 7.483 ευρώ τον μήνα επικεφαλής ΔΕΚΟ που έχουν μόνο ζημιές; Τα αδικαιολόγητα επιχείρησε να δικαιολογήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αφού πρώτα είπε ότι τις αυξήσεις των στελεχών των ΔΕΚΟ δεν τις πρότεινε η κυβέρνηση αλλά το Υπερταμείο, συμπλήρωσε μετά ότι μόνο με τέτοιες αμοιβές θα βρεθούν άνθρωποι που θα αναλάβουν την ευθύνη αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων. Ακόμη και αν παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι οι σημερινές αποδοχές που λαμβάνουν ύψους 4.631 ευρώ δεν θεωρείται δα και κανένας χαμηλός μισθός, το πρόβλημα είναι ότι μιλάμε για αυξήσεις που θα δοθούν σε στελέχη τα οποία τόσα χρόνια έδωσαν εξετάσεις και απέτυχαν. Οχι μόνο δεν κατάφεραν να βγάλουν από τούνελ της χρεοκοπίας τις ΔΕΚΟ αλλά χειροτέρεψαν περαιτέρω την εικόνα τους μεγαλώνοντας τα αδιέξοδα.

Βοήθεια και μαύρες τρύπες

Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται –και όχι άδικα –ότι οι αόρατοι λογαριασμοί για τους πυρόπληκτους της Ηλείας, οι σημαντικές καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των ζημιών στη Μάνδρα από τις φονικές πλημμύρες και μια σειρά άλλων τέτοιων φαινομένων δεν αποκλείεται να επαναληφθούν και τώρα στην περίπτωση των πυρκαγιών στη Αττική. Ετσι, αποφάσισαν να δράσουν από μόνοι τους. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του ΣΕΒ που αποφάσισε να διαθέσει κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες από τις πρόσφατες πυρκαγιές περιοχές. Ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της και γι’ αυτό μαζί με τις επιχειρήσεις – μέλη του θα διαθέσει τους σχετικούς πόρους απευθείας και σε συγκεκριμένα έργα αποκατάστασης, «με όρους και χρόνους ιδιωτικής οικονομίας». Δηλαδή, με έλεγχο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Ετσι για να μην χαθούν τα χρήματα σε μαύρες τρύπες. Γιατί η εμπειρία του παρελθόντος δεν είναι και η καλύτερη και επειδή όποιος καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι.

Υπόθεση για δύο οι μονάδες της ΔΕΗ…

Σε παιχνίδι για δύο, εκτός απρόοπτου, εξελίσσεται ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πρόκειται για τα κοινοπρακτικά σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Seven Energy και Ομιλος Κοπελούζου – CHN Energy. Το πρώτο ανακοινώθηκε μόλις προχθές, ενώ το δεύτερο από την ημέρα της υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους υποψήφιους επενδυτές, Μυτιληναίος, ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ και EPH (Τσεχία), μέχρι στιγμής δεν ακούγεται στην αγορά για κάποια απόπειρα σχηματισμού κοινοπραξίας μεταξύ των εταιρειών. Οπως επίσης δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάτι και για την προσέγγιση τρίτου ενδιαφερομένου στους ήδη συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.

Πολύφερνη και δύσκολη νύφη…

Και μιας κι ο λόγος για τα κοινοπρακτικά σχήματα, όλο το προηγούμενο διάστημα για περίπου ένα μήνα, υπήρχε έντονο παρασκήνιο και πολλές διεργασίες μεταξύ των επενδυτών. Οπως πληροφορείται η στήλη, ο όμιλος Seven Energy (Τσεχία) με πληθώρα λιγνιτικών μονάδων στο χαρτοφυλάκιό του είχε ξεκινήσει συζητήσεις με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα στο σχήμα επιδιώχθηκε, όπως αναφέρουν πηγές, να κολλήσει και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συμφερόντων Στασινόπουλου.

Η τελευταία, λένε παράγοντες της αγοράς, έκανε συζητήσεις και με το έτερο κοινοπρακτικό σχήμα των Κοπελούζου – CHN Energy. Τελικά, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αναδείχθηκε σε πολύφερνη, και δύσκολη, θα συμπληρώναμε, νύφη, καθώς ως ενεργοβόρος βιομηχανία όλοι οι μνηστήρες τη θέλανε προκειμένου να έχουν διασφαλισμένη την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας από τις λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, όπως μαθαίνουμε, περιμένει την επόμενη μέρα κι έχει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Κάτι τρέχει σε… αυτοκίνητα και κινητά

Κολλημένη παραμένει η ιδιωτική κατανάλωση. Οι καταναλωτικές δυνατότητες των νοικοκυριών είναι περιορισμένες και η αιτία, όπως επισημαίνει η Alpha Bank σε μελέτη της, βρίσκεται στην υπέρμετρη φορολόγηση τόσο στην άμεση όσο και στην έμμεση φορολογία. Οι φόροι δεν αφήνουν τα νοικοκυριά να καταναλώσουν ενώ ούτε λόγος για αποταμίευση. Ωστόσο, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ όλοι σχεδόν οι δείκτες καταναλωτικής ζήτησης καταγράφουν πτώση, υπάρχουν δύο εξαιρέσεις. Η αγορά του αυτοκινήτου που αρχίζει να ζεσταίνεται και των κινητών τηλεφώνων. Οι πωλήσεις ΙΧ καταγράφουν αύξηση κατά 33% στο πρώτο εξάμηνο ενώ τα έσοδα από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 6,9% στο πρώτο τετράμηνο του 2018.