Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις αλλά ελπίζει ότι με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ακολουθεί θα βρει σύντομα τον δρόμο ώστε να κερδίσει ξανά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους επενδυτές. Αυτός είναι ο στόχος του νέου διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Κρίστιαν Ζέβινγκ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο αντικαθιστώντας σειρά επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με τελευταίο τον Βρετανό Τζον Κράιαν.

Ο Ζέβινγκ κατά τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επέμεινε ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις όσον αφορά τα αποτελέσματα. Εάν πετύχει τους στόχους που έχει θέσει, η τράπεζα θα πρέπει να καταφέρει μέσα στο 2018 να μειώσει το λειτουργικό της κόστος κατά 4% ή 1 δισ. ευρώ. Η Deutsche Bank ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο καθαρά κέρδη ύψους 401 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 14% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 711 εκατ. μειωμένα κατά 13% σε σχέση με πέρυσι.

Ο στόχος του Ζέβινγκ είναι συγκεκριμένος. Μπορεί η τράπεζα να απέχει ακόμη από το να παρουσιάσει τα κέρδη που θα ήθελαν οι μέτοχοί της, αλλά εάν καταφέρει να προχωρήσει σε οργανωμένη μείωση των λειτουργικών δαπανών επί σειρά αρκετών ακόμη τριμήνων, τότε οι επενδυτές θα αρχίσουν να την βλέπουν με όλο και πιο καλό μάτι.

Ο Ζέβινγκ έχει εργαστεί επί 25 συναπτά έτη στην τράπεζα. Ξεκίνησε ως μαθητευόμενος και ανέβηκε αργά αλλά σταδιακά τα σκαλιά της ιεραρχίας αποκτώντας θέση στη διοίκηση πριν από τρία χρόνια. Εχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank στο Λονδίνο, στο Τόκιο και το Τορόντο αν και έχει διατηρήσει χαμηλό προφίλ εκτός Γερμανίας όπως σημειώνει η «Wall Street Journal».

Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει είναι πολλές. Η ανάληψη καθηκόντων από τον Ζέβινγκ έχει αυξήσει τις προσδοκίες ότι η Deutsche Bank μπορεί να κλείσει ντιλ εξαγοράς ή συγχώνευσης με κάποια άλλη από τις μεγάλες γερμανικές ή ευρωπαϊκές τράπεζες. Ενα τέτοιο μεγάλο ντιλ θα μπορούσε να αλλάξει ως έναν βαθμό τον χαρακτήρα της τράπεζας κάνοντάς την να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες.

Η Deutsche Bank έχει παρουσία στις αγορές όλου του κόσμου παρέχοντας πληθώρα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Είναι μια από τις πιο σημαντικές συστημικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και βρίσκεται υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα ήθελε να δει την Deutsche Bank να ενισχύει ακόμη περισσότερο τον ισολογισμό της. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν γενικά μείνει πιο πίσω από τις αμερικανικές στον τομέα της κερδοφορίας ενώ έχουν και σημαντικά ανοίγματα από επενδύσεις τους σε όλο το φάσμα των αγορών.