Ο μετασχηματισμός της τράπεζας σε ένα ευέλικτο και σύγχρονο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αποτελεί την προτεραιότητα της νέας διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό τόνισε χθες στην ομιλία του προς τους μετόχους, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας, ο νέος διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς τονίζοντας ότι στόχος της νέας διοίκησης είναι η τράπεζα να γυρίσει σελίδα και να ανταποκριθεί απολύτως στις νέες προκλήσεις ενός οικονομικού και τραπεζικού περιβάλλοντος που αλλάζει ταχύτατα. Αναφορικά με τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο δεύτερος κύκλος διαδικασιών για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Banca Romaneasca και της ΕΤΕ Κύπρου και δεσμεύτηκε για την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Ασφαλιστικής έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης. Για το ζήτημα του ΛΕΠΕΤΕ είπε ότι χρειάζεται θάρρος και εύλογοι συμβιβασμοί ώστε να βρεθεί λύση.

«Η ψηφιακή τεχνολογία και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο δημιουργούν ευκαιρίες σε νέους, πιο ευέλικτους ανταγωνιστές να εισέλθουν στην αγορά. Η επιβίωση των συστημικών τραπεζών απαιτεί σημαντικές αλλαγές στο λειτουργικό τους μοντέλο. Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να υιοθετήσουμε τη νέα ψηφιακή τεχνολογία ώστε να γίνουμε πολύ πιο ευέλικτοι στην παροχή υπηρεσιών και με σημαντικά χαμηλότερο λειτουργικό κόστος. Τούτο αναγκαστικά θα οδηγήσει στην αυτοματοποίηση όλων των διαδικασιών και τη λειτουργία μικρότερου και πιο ευέλικτου δικτύου καταστημάτων. Θα απαιτήσει επίσης την προσφορά πολύ υψηλότερης ποιότητας υπηρεσιών και πιο καινοτόμων προϊόντων. Αυτό το νέο λειτουργικό μοντέλο δεν είναι συμβατό με την παλιά κουλτούρα του τραπεζοϋπαλλήλου» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές προσθέτοντας ότι παρατηρείται υγιής και διατηρήσιμη πρόοδος στα μακροοικονομικά μεγέθη, σημαντική πτώση της αβεβαιότητας, η οποία είναι αναγκαία προϋπόθεση για να προσελκύσουμε επενδύσεις στη χώρα μας.

«Είναι σημαντικό ότι η Εθνική Τράπεζα έχει σήμερα τον πιο ισχυρό ισολογισμό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών» είπε, καθώς έχει περιθώρια ρευστότητας, που της δίνουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία.