Αρχικά η σύσκεψη είχε οριστεί για τις 2:30 το μεσημέρι, μετατέθηκε, όμως, για τις τρεις. Την συγκάλεσε εκτάκτως ο γαλάζιος πρόεδρος για να κάνει το κόμμα μια «πλήρη αποτίμηση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, δύο μέρες μετά την εθνική τραγωδία, θα καταγραφούν και θα αξιολογηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές και θα εξεταστούν οι προτάσεις της ΝΔ για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανακούφιση των πληγέντων».

Εύλογα. Σχεδόν όλοι στον πολιτικό κόσμο κάνουν συσκέψεις με το ίδιο αντικείμενο. Επικοινωνιακά, ωστόσο, το νεοδημοκρατικό brainstorming, διαφέρει σε κάτι από τα αντίστοιχα της κυβέρνησης στο Μαξίμου ή του Κινήματος Αλλαγής στη Χαριλάου Τρικούπη.

Πριν καν μαζευτούν οι συμμετέχοντες, δηλαδή οι αντιπρόεδροι του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης, οι τομεάρχες Μάκης Βορίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος, οι πρώην υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστας Συνολάκης, στην Πειραιώς είχαν αποφασίσει πως δεν θα δημοσιοποιήσουν τις προτάσεις στις οποίες θα καταλήξουν σήμερα. Θα τις δώσουν στη δημοσιότητα μόλις λήξει το τριήμερο εθνικό πένθος που έχει κηρύξει ο πρωθυπουργός. Το μήνυμα που θέλει να στείλει η ΝΔ με αυτό τον τρόπο είναι εκείνο της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης που δεν κάνει κριτική στα αποκαΐδια».