Σοκαριστικές εικόνες στο λιμάνι της Ραφήνας, αλλά και στα βράχια της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι. Απεγνωσμένοι κάτοικοι έπεφταν στη θάλασσα, προκειμένου να σωθούν από τις φλόγες. Αλλοι εγκλωβίστηκαν σε παραλίες χωρίς διέξοδο διαφυγής ενώ άλλοι ανέβηκαν σε βάρκες και ανοίχτηκαν στα βαθιά. Σκάφη του Λιμενικού, το Πολεμικό Ναυτικό, πλοία της γραμμής αλλα και ιδιώτες έδιναν όλη τη νύχτα μάχη για την διάσωση των εγκλωβισμένων. Οι διασωθέντες μεταφέρονταν στο λιμάνι της Ραφήνας όπου εκτυλίσσονταν συγκλονιστικές στιγμές από συγγενείς και φίλους αγνοουμένων, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην προβλήτα και προσπαθούσαν να εντοπίσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Πολλοί ήταν εκείνοι που έδειχναν φωτογραφίες των αγαπημένων τους που είχαν στα κινητά τους τηλέφωνα.

Η περιπέτεια εκατοντάδων εγκλωβισμένων στις παραλίες στο Μάτι του Μαραθώνα και στο Ζούμπερι εξελίχθηκε σε ολονύκτιο θρίλερ.

Τις προηγούμενες ώρες πάντως το κύριο βάρος της προσπάθειας που κατέβαλλε η Πυροσβεστική ήταν η ανάσχεση της πύρινης λαίλαπας και η οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων που είχαν εγκλωβιστεί σε σπίτια.

Το Λιμενικό με μικρές λέμβους είχε επιχειρήσει σε αρκετές ακτές να εκτιμήσει τον όγκο των ανθρώπων που θα έπρεπε να απομακρυνθούν. Επειδή ενδεχομένως να χρειαζόταν σκάφος μεγαλύτερης χωρητικότητας, έπειτα από επικοινωνία του Νίκου Τόσκα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη, ο τελευταίος έδωσε εντολή στη φρεγάτα «Ελλη» και στο αρματαγωγό «Ικαρία» να αποπλεύσουν άμεσα από τον Ναύσταθμο προς τις δύο ακτές Ζούμπερι και Μάτι. Παράλληλα ειδικές λέμβοι των Ειδικών Δυνάμεων ήταν έτοιμες να χρησιμοποιηθούν αν χρειαζόταν καθώς τις πρώτες στιγμές δεν υπήρχε σαφής εικόνα για τον αριθμό των εγκλωβισμένων στις δύο ακτές και για την από θαλάσσης απαγκίστρωση.

Η «Ελλη» (στην οποία επέβαιναν ιατροί και μετέφεραν κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης) έφτασε ανοιχτά του Μαραθώνα λίγο πριν τις 11:00 το βράδυ και ξεκίνησε σιγά σιγά με λέμβους η απομάκρυνση των εκατοντάδων εγκλωβισμένων. Λίγη ώρα αργότερα προσέγγισε και το αρματαγωγό «Ικαρία» προκειμένου να βοηθήσει συμπληρωματικά στη μεταφορά σε ασφαλές μέρος των ανθρώπων που έζησαν τον εφιάλτη ώς τα μεσάνυχτα.

Ματαιώσεις και εκτροπές στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Προβλήματα αντιμετώπιζε για τουλάχιστον τρεις ώρες χθες το αεροδρόμιο της Αθήνας, με ματαιώσεις και εκτροπές πτήσεων. Από τις 17.30 το απόγευμα λόγω των ισχυρών ριπών του ανέμου στους διαδρόμους προσγείωσης – απογείωσης ακυρώθηκαν συνολικά οκτώ πτήσεις ενώ για άλλες εννέα πτήσεις οι οποίες θα προσέγγιζαν το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας δόθηκε εντολή για εκτροπή και προσγείωση προς άλλα αεροδρόμια εκτός Αττικής. Επιπλέον, σημειώθηκαν αρκετές μικροκαθυστερήσεις, κυρίως στις αφίξεις, καθώς σύμφωνα και με το προσωπικό του αερολιμένα τα περισσότερα προβλήματα καταγράφηκαν στις προσγειώσεις (όχι τόσο στις αναχωρήσεις).

Προβλήματα και στα τρένα. Στο μεταξύ αργά χθες το βράδυ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι λόγω των προβλημάτων ηλεκτροδότησης (και πιθανώς του δικτύου) τα οποία σημειώθηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς στη γραμμή του προαστιακού σιδηροδρόμου στην περιοχή της Κινέτας δεν θα πραγματοποιηθούν (πιθανότατα) τα πρωινά δρομολόγια της διαδρομής Αθήνα – Κιάτο και αντίστροφα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν σήμερα και άλλες ακυρώσεις.

Εκοβαν διόδια. Παρά το γεγονός ότι οι πυρκαγιές στην Αττική μαίνονταν από το μεσημέρι και υπήρχε ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης των κατοίκων, ο αυτοκινητόδρομος της Αττικής Οδού αποφάσισε να προχωρήσει σε αναστολή πληρωμής διοδίων σε όλο το μήκος της για τη νύχτα μετά τις 10.30 το βράδυ!

Αντίθετα, στην Ολυμπία Οδό οι οδηγοί σταμάτησαν να πληρώνουν διόδια από το μεσημέρι. Συγκεκριμένα στους σταθμούς της Ελευσίνας και του Ισθμού και στους παράπλευρους δρόμους η διέλευση των οχημάτων ήταν ελεύθερη. Η Ολυμπία Οδός έκλεισε από την Ελευσίνα έως και τον κόμβο της Επιδαύρου, όπου συναντάται με τον Μορέα.

Επίσης, αργά χθες το βράδυ και η Νέα Οδός ανακοίνωσε την αναστολή είσπραξης διοδίων τελών στους σταθμούς των Αφιδνών, του Καπανδριτίου και της Μαλακάσας.