Τον περιβόητο Παναή δεν τον είχαν δει στο Μαρούσι, όπου στεγάζεται ο Παναθηναϊκός, αλλά βλέπουν τον Παπαγιάννη και τους φτάνει… Για την ακρίβεια, ξαναβλέπουν τον Παπαγιάννη και τούτο τους φτάνει και τους περισσεύει κιόλας!

Στη δεκαετία του ’40, μετά την Κατοχή και τουλάχιστον είκοσι χρόνια προτού γυριστεί η κωμωδία «Μην είδατε τον Παναή» με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο, ο λεγάμενος ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο που ζούσε στα Μέγαρα και οργίαζε στα χωριά της Αττικής, εξού και η παροιμιώδης έκφραση. Ο Παναής ή Παναγής έταζε γάμους σε διάφορες νύφες, σπιτωνόταν και μόλις έπαιρνε μερίδιο από την προίκα, γινόταν καπνός!

Το αποτέλεσμα; Οι εξαπατηθέντες πεθεροί και οι λοιποί συγγενείς τον έψαχναν per mare, per terram αλλά εις μάτην, ενώ τον συντοπίτη του, Γιώργο Παπαγιάννη τον βλέπουν και τον καμαρώνουν και ευχαρίστως όσοι έχουν κόρες της παντρειάς θα τον έκαναν γαμπρό τους!

Τη νύχτα της 23ης Ιουνίου του 2016 ο Παπαγιάννης δεν θα την ξεχάσει ποτέ στη ζωή του: ήταν τότε που καθισμένος στα… ορεινά του Barclays Center του Μπρούκλιν άκουγε τον κομισάριο του ΝΒΑ Ανταμ Σίλβερ να ανακοινώνει την επιλογή του στο (απροσδόκητα υψηλό) Νο 13 του ντραφτ και μάλιστα με όλα τα παρελκόμενα…

«George Papagiannis, Megara, Greece, Panathinaikos»!

Δίπλα του ο πατέρας του, παλαίμαχος μπασκετμπολίστας της Νεανικής Εστίας Μεγαρίδος και της Δάφνης Δαφνίου, Κανέλλος Παπαγιάννης έδινε τον προσήκοντα πανηγυρικό τόνο ανεμίζοντας, έμπλεος ενθουσιασμού και υπερηφάνειας, την ελληνική σημαία, χώρια που δονούσε με τα χοροπηδητά του όλη τη Νέα Υόρκη!

Δύο χρόνια αργότερα, στα 21 του, ο Big George αφήνει (προς το παρόν τουλάχιστον) πίσω του το Σακραμέντο, το Πόρτλαντ και το american dream, ξαναντύνεται στα πράσινα και επειδή έχει κάνει πια ένα καλό κομπόδεμα, δεν τον νοιάζει να φουλάρει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του και να πληρώνει τα διόδια της Αττικής Οδού…

Τι σχέση έχει αυτό; Εχει και παραέχει, διότι όταν ήταν μικρός και μπουσούλαγε στη Νεανική Εστία Μεγαρίδος, ο Παπαγιάννης υπέπεσε στα ραντάρ του Ολυμπιακού, που τον στρατολόγησε στις ακαδημίες του, αλλά εν τέλει η υπόθεση δεν τελεσφόρησε για οικονομικούς λόγους: ο μπαμπάς του ζήτησε από τους Ερυθρόλευκους να τους καλύπτουν δίκην οδοιπορικών τις μετακινήσεις τους από τα Μέγαρα προς τον Πειραιά και τούμπαλιν και όταν εισέπραξε αρνητική απάντηση, τότε όντως μην είδατε τον Παπαγιάννη!

Η απογοήτευση

Τότε ο μικρός απογοητεύθηκε από την αρνητική τροπή της υπόθεσης και μάλιστα παράτησε το μπάσκετ για αρκετό καιρό, μέχρι τη στιγμή που έπεσε σαν λαχείο στα χέρια του Αργύρη Πεδουλάκη. Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Ιανουαρίου του 2012, το Περιστέρι αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό και αίφνης ένας άγνωστος πανύψηλος νεαρός έσκασε μύτη στο παρκέ του ΟΑΚΑ για να τρυγήσει πολύ λιγότερα από τα 15 λεπτά δημοσιότητας που έταξε σε κάθε άνθρωπο πάνω στον πλανήτη ο Αντι Γουόρχολ!

Από τους πρίγκιπες της δυτικής όχθης απουσίαζε ο Ερικ Μπόατενγκ και ο Πεδουλάκης όχι μόνο ανέβασε τον Παπαγιάννη από την εφηβική ομάδα, αλλά τον έριξε κιόλας στην αρένα, χαρίζοντάς του τέσσερα λεπτά και ένα δευτερόλεπτο σε εθνικό δίκτυο!

Οταν ο θεόρατος Μεγαρίτης εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο και έγραψε Ιστορία ως ο νεαρότερος παίκτης που είχε αγωνισθεί στο πρωτάθλημα της Α1 (στην τρυφερή ηλικία των 14 ετών και έξι μηνών) δεν διανοούνταν ότι το ΟΑΚΑ έμελλε να είναι το μελλοντικό σπίτι του και μάλιστα δύο φορές. Εκείνη τη στιγμή απλώς ζούσε το όνειρό του, έστω κι αν του βγήκε ξινό: το Περιστέρι ηττήθηκε με 104-69, ενώ ο ίδιος δεν κατάφερε να το… ματώσει, είχε ένα ριμπάουντ κι ένα λάθος και συν τοις άλλοις τα είδε όλα κωλυόμενα απέναντι στον Μάικ Μπατίστ!

Εξίμισι χρόνια αργότερα ο Παπαγιάννης επιστρέφει για δεύτερη φορά στον τόπο του (πρώτου) εγκλήματος και επιφυλάσσεται διά τα περαιτέρω…