«Με κομμένες συντάξεις δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές. Θα είναι καταστροφή». Αυτή η φράση ακούγεται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτή τη φράση ως οδηγό, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει την πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεσή του. Ο Αλέξης Τσίπρας το λέει σε όλους τους τόνους στους συνομιλητές του, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στο πεδίο των συντάξεων και με βάση αυτή την αρχή κινούνται ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο. Στα πλαίσια της στρατηγικής να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία για την κυβέρνηση που εμφανίζει προβληματική εικόνα στις δημοσκοπήσεις, μια από τις κινήσεις του Πρωθυπουργού είναι η αναστολή ή η πλήρης κατάργηση του μέτρου μείωσης των συντάξεων.

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι τα νέα που έρχονται από το εξωτερικό, παρά την εγχώρια επικοινωνιακή καταιγίδα της ΝΔ, είναι θετικά και σύντομα θα υπάρξουν θετικές ειδήσεις.

Αυτές τις καλές ειδήσεις –μεταξύ των οποίων και το θέμα των συντάξεων –κατά τα κυβερνητικά στελέχη θα χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη φετινή ΔΕΘ, για να κάνει την πλήρη αντεπίθεση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει το κλίμα.

Το καλάθι της ΔΕΘ. Στο πακέτο Τσίπρα περιλαμβάνονται η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η διανομή του κοινωνικού πακέτου (λέγεται πως θα είναι άνω του 1 δισ. ευρώ), η παροχή της 13ης «σύνταξης» από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος και βεβαίως η κατάργηση ή μετάθεση της ρύθμισης για τη μείωση των συντάξεων, άσχετα από την προ ημερών έκδοση εγκυκλίου, η οποία έγινε λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας και κατά το Μέγαρο Μαξίμου δεν δημιουργεί ζήτημα, αν και βάρυνε το κλίμα επικοινωνιακά.

Το μήνυμα. Το κυβερνητικό επιτελείο με εντολή του Αλέξη Τσίπρα θα αρχίσει με ένταση, παρά το θέρος, να καλλιεργεί όλο και περισσότερο το μήνυμα ότι η Ελλάδα τελειώνει με τα Μνημόνια, έπειτα από «μνημονιακή οδύσσεια» οκτώ ετών και όπως λέει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπάρχουν περιθώρια για πολλές διορθωτικές κινήσεις, καθώς κατά τον ίδιο η Ελλάδα ξαναπαίρνει τα δημοσιονομικά κλειδιά της χώρας από τις 20 Αυγούστου. Ηδη το κλίμα για τις συντάξεις διαμορφώνεται από κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, που σε χθεσινή του συνέντευξη (ΑΠΕ-ΜΠΕ) εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας δίνουν το περιθώριο να μην εφαρμοστούν ψηφισμένα μέτρα και άρα και στο πεδίο των συντάξεων.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς υποστηρίζει ότι «κάθε συζήτηση μετά το τέλος του προγράμματος είναι νόμιμη» και επικαλείται το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου δεν κόπηκαν συντάξεις, όπως ήθελε το ΔΝΤ, και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Στην ίδια λογική κινείται και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, που τονίζει ότι δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες, ενώ ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος έστειλε μέσω του «Βήματος της Κυριακής» μήνυμα ότι η απόφαση για την αναστολή της περικοπής των συντάξεων μπορεί να ληφθεί μόνο υπό δύο προϋποθέσεις: να βγαίνουν τα πλεονάσματα και να συμφωνήσουν οι υπουργοί του Eurogroup.