Τις κρίσιμες και λεπτές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Gazprom για το φυσικό αέριο που προμηθεύεται η ελληνική αγορά επισκιάζουν τα βαριά σύννεφα των διπλωματικών σχέσεων Αθήνας – Μόσχας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι δύο εταιρείες έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν μήνα συζητήσεις για ζητήματα που διέπουν τη μακρόχρονη συνεργασία τους και μεταξύ άλλων και την παράταση της σύμβασης προμήθειας. Αυτή λήγει το 2026, ενώ να σημειωθεί ότι η Gazprom παραδίδει από το 1996 φυσικό αέριο στη ΔΕΠΑ μέσω της εισόδου του ελληνοβουλγαρικού αγωγού στο Σιδηρόκαστρο. Η χώρα μας είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς το 60% των ποσοτήτων για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής η ΔΕΠΑ το αγοράζει από τη Gazprom.

Η νέα διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες συζητήσεων με τον ενεργειακό γίγαντα από τις αρχές της χρονιάς. Για την ακρίβεια από τότε, σύμφωνα με πηγές, επιδιώχθηκε συνάντηση γνωριμίας και σταδιακά άνοιξαν συζητήσεις για θέματα συμβατικών σχέσεων μεταξύ των δύο εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη δυνατότητα να πουλά φυσικό αέριο κι εκτός συνόρων, με αφορμή τις απευθείας προμήθειες που έκανε η βιομηχανία Μυτιληναίος από τη Gazprom.

Το κλίμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΔΕΠΑ και Gazprom και για άλλα θέματα ήταν όλο το διάστημα δύσκολο, αναφέρουν πηγές, με τους Ρώσους πολλές φορές να αντιτείνουν την ενόχληση άλλων ξένων και μάλιστα μεγαλύτερων πελατών τους αναφορικά με τις χαμηλές τιμές που πουλάνε το αέριο στην Ελλάδα έναντι εκείνων. Αρμόδιοι έλληνες αξιωματούχοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν αντιμετωπίσει το προηγούμενο διάστημα τη δυσφορία της Μόσχας, μέσω διπλωματικής οδού, για την προώθηση των επενδυτικών σχεδίων στον τομέα της ενέργειας, τα οποία υποστηρίζονται από την Ουάσιγκτον. Τέτοια είναι ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας –Βουλγαρίας (IGB) και ο πλωτός σταθμός επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Οι αποδέκτες της δυσφορίας υπενθύμισαν στους διπλωμάτες την προώθηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ποσειδών, ο οποίος ξεκινά από τους Κήπους του Εβρου και καταλήγει στο Οτράντο της Ιταλίας και θα μεταφέρει ποσότητες καυσίμου της Gazprom. Το συγκεκριμένο έργο υλοποιούν η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison. Μάλιστα στις αρχές Ιουνίου οι δύο εταιρείες κατέθεσαν αιτήσεις αδειοδότησης στις εθνικές ρυθμιστικές και τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.

Η Μόσχα πολλές φορές έχει επικριθεί πως ασκεί πολιτική με την κυρίαρχη θέση που κατέχει στο φυσικό αέριο ο κολοσσός Gazprom. Και μπορεί για την ώρα να μην έχουν φανεί τέτοιες προθέσεις στην περίπτωση της χώρας μας, ωστόσο η κρίση στις διπλωματικές σχέσεις έσκασε σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ –Gazprom.

Να σημειωθεί ότι η σύμβαση μεταξύ των δύο επιχειρήσεων προβλέπει την προμήθεια φυσικού αερίου σε ποσότητες 2 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Ποσότητες της τάξης του 1 δισ. κυβικών μέτρων από τη Gazprom φέρνει και ο όμιλος Κοπελούζου, ενώ στις αρχές του έτους έγινε γνωστό ότι και η Μυτιληναίος έκανε συμφωνία με τη Gazprom, για την προμήθεια πολύ μικρότερων ποσοτήτων.