Κλιμακώνει την επίθεση η Νέα Δημοκρατία προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της τεχνικής εταιρείας Δίοδος ΟΕ, των αδελφών του Πρωθυπουργού και συνεχίζει το σφυροκόπημα του λεγόμενου ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς. Την ίδια στιγμή, οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν έντονο προεκλογικό άρωμα.

Ειδικότερα, τη σκυτάλη της επίθεσης προς την κυβέρνηση πήρε χθες ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος είπε (στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90.1) ότι «η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλει να ανασύρει τη δικογραφία για τη χρήση πλαστού εγγράφου (ασφαλιστικής ενημερότητας) από τα αδέλφια του Πρωθυπουργού, προκειμένου να λάβουν δημόσιο έργο». Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να διαταχθεί περαιτέρω έρευνα σε ποινικό επίπεδο, για να διερευνηθεί τι έγινε και με την υπόθεση της πλαστογραφίας αλλά και ενδεχομένως της απόπειρας απάτης.

Σε αυτό το κλίμα της μετωπικής σύγκρουσης που συνεχίζεται μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ για το θέμα της τεχνικής εταιρείας Δίοδος ΟΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε χθες στην Ανατολική Κρήτη με πρώτο σταθμό τη Σητεία, όπου τον υποδέχθηκαν με μαντινάδες, προεξοφλώντας ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Ο ίδιος προέβλεψε ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και είπε ότι εκλογές θα γίνουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, το αργότερο μέχρι τον Μάιο. «Στη ΝΔ ενώνονται σήμερα διάφορα ρεύματα και την επομένη των εκλογών θα κάνουμε επανεκκίνηση της χώρας» είπε.

ΔΙΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ. Αν και εν μέσω θέρους, η διήμερη περιοδεία του προέδρου της ΝΔ είχε έντονα προεκλογικά χαρακτηριστικά, καθώς το σύνθημα της γενικευμένης επίθεσης προς την κυβέρνηση δόθηκε από τον ίδιο στην προχθεσινή ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή. Ο βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και από τη χθεσινή του περιοδεία σε Λασίθι και Ηράκλειο, είναι να συσπειρωθούν γύρω από τον ίδιο ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις, ώστε η «νέα ΝΔ» να εκφράσει ευρωπαϊκές, μεταρρυθμιστικές και φιλευρωπαϊκές δυνάμεις, και ανανεωμένη να ηγηθεί της προσπάθειας για την κατάληψη των… «κάστρων των βολεμένων», σύμφωνα με μια παλαιότερη φράση του. Η διαμόρφωση των νέων όρων στο πολιτικό παιχνίδι και η εδραίωση της θεωρίας ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν με γνώμονα όχι τις παραδοσιακές παραταξιακές νόρμες αλλά το ποιος πολιτικός ηγέτης μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση ενισχύουν την πεποίθηση του προέδρου της ΝΔ ότι με τη ΝΔ θα συμπορευθούν ευρύτερες δυνάμεις.

Παράλληλα, η ανατροπή των συσχετισμών δεκαετιών ευνοεί, όπως λένε στη ΝΔ, στην πολιτική «κατάληψη» αλλοτινών «κάστρων» της Κεντροαριστεράς, και συγκεκριμένα του ΠΑΣΟΚ, τα οποία στη συνέχεια, στις δύο τελευταίες εκλογές, κατέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το βασικό «κάστρο» που θέλει να καταλάβει είναι η Κρήτη, πατρίδα της οικογένειας Μητσοτάκη, όπου η ΝΔ ουδέποτε κατέκτησε την πρώτη θέση και ήταν προπύργιο του ΠΑΣΟΚ και το 2015 του ΣΥΡΙΖΑ. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι κεντρώοι ψηφοφόροι και η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κρήτη εντάσσεται στα πλαίσια της στρατηγικής προσέγγισης αυτού του τμήματος του εκλογικού σώματος σε συνδυασμό με τη συντήρηση του κλίματος των εκλογών.

Την ίδια στιγμή η ΝΔ θέλει την ανακατάληψη και άλλων «κάστρων» που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, όπως π.χ. τη Β’ Αθηνών, την Περιφέρεια Αττικής, τη Β’ Πειραιώς κ.ά., αλλά και επικράτηση στις μονοεδρικές, τις οποίες θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχει ρεύμα μεγάλης ανατροπής» μεταδίδουν από την Πειραιώς και μιλάνε για μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θεωρούν ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν από την αυτοδυναμία στις εκλογές.

Στην Κρήτη (Σητεία, Ιεράπετρα και Ηράκλειο) ο πρόεδρος της ΝΔ επανάλαβε ότι είναι προσωπική του δέσμευση ότι, σε περίπτωση που οι εθνικές εκλογές –όπως θα το θέλουν ο ίδιος και το κόμμα του –γίνουν πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο νόμος θα αλλάξει πάλι και θα καταργηθεί η απλή αναλογική.